Poble mariner, de llarga tradició, els primers pobladors de la vila actual van aixecar les cases de cara a tramuntana, un fet que durant segles va marcar el caràcter lluitador dels seus habitants. L’arribada del turisme de masses no va passar desapercebuda durant la segona meitat del segle passat, fins al punt de condicionar l’expansió urbanística del municipi amb noves incorporacions residencials.

Tanmateix, rere aquesta faceta de població de segones residències, s’hi amaguen tot un conjunt de petits i grans encants per descobrir. Podríem ocupar tot un cap de setmana resse­guint la costa de l’Escala sense haver-nos de passar hores estirats a la sorra de la platja sota un calent sol d’estiu.

En un extrem del municipi costaner, trobem punta Montgó, un altiu turó que, sens dubte, ofereix les vistes adients per entendre què és i què deixa de ser la Costa Brava. Un racó pintoresc, màgic i ple d’encant, on l’escuma de les ones i els raigs del sol juguen entremaliadament tot regalant-nos imatges dignes de ser guardades a la memòria. 

Passat i present

Allà mateix hi trobem la Torre de Montgó, edifici de planta circular, molt ben restaurat i que data del segle XV. Sota la torre i vora el port, hi ha una sèrie de búnquers que poden seguir interessant a aquells admiradors de la història més recent.

Per continuar vorejant la població i no perdre’n detall, no s’ha de deixar passar l’oportunitat de gaudir del passeig de Riells, al nucli modern del municipi. Una tercera visita obligatòria la trobem a l’altre extrem del municipi. A pocs quilòmetres del nucli urbà, hi ha el jaciment grecoromà d’Empúries. Un petit tresor que la història ha conservat des del segle VI aC i on encara avui s’hi veuen els fonaments i les restes de l’amfiteatre, la basílica, el fòrum i les cases. L’Escala pot presumir, i no sense raó, de posseir el jaciment clàssic de major importància de Catalunya.

L’antic poble de pescadors amaga, doncs, moltes línies d’història per ser vistes i llegides. Començant pels clàssics i acabant als nostres temps, passem per l’Alfolí de la Sal, construït per Felip II, per nombroses torres de vigilància i, fins i tot, per un Cementiri Vell declarat monument historicoartístic gràcies a les seves particulars característiques neoclàssiques, populars i mediterrànies.

Però és en el nucli antic de l’Escala on trobem detalls d’un poble mariner que ha transitat en el pas del temps amb pas ferm. Des de l’Oficina de Turisme ens proposaran moltes possibilitats de conèixer la vila a fons, amb visites guiades, espais singulars com el Museu de l’Anxova i la Sal, les velles cases de pescadors visitables i la zona comercial amb botigues i restaurants de tota mena.

L’Alfolí de la Sal i el Mar d’en Manassa són alguns dels escenaris escollits enguany per a acollir els concerts i les activitats del Festival Portalblau, una cita estiuenca que ha situat L’Escala a l’agenda de molta gent. Enguany s’han programat catorze actuacions entre el 19 de juliol i el 14 d’agost. Música, poesia, fotografies i cinema formen part de les propostes d’una edició molt engrescadora.