Notícies | TV

La Jonquera

Un nou programa de TV3 debuta a l'Albera buscant «mots tramuntanals»

"El llenguado" barreja la divulgació i l'entreteniment i pretén parlar sobre llengua
12-01-2020 18:02
0 vots
Yolanda Sey i Guillem Albà, presentadors d'«El llenguado

Yolanda Sey i Guillem Albà, presentadors d'«El llenguado". FOTO: TV3

El dimecres 15 de gener, a les 22.35 hores, a TV3, s'entrena "El llenguado", un programa que barreja la divulgació i l'entreteniment i pretén parlar sobre llengua: situació, variants, dubtes freqüents..., en un to distès, pràctic i en què no faltarà el sentit de l'humor. L'objectiu és distreure l'espectador i trencar el mite que el català és una llengua difícil.

Al llarg de deu capítols, d'uns 45 minuts de durada, tractarà diverses qüestions sobre el català que es parla avui i recorrerà els territoris del nostre àmbit lingüístic, amb la intenció de retratar la diversitat i la riquesa de la llengua que s'hi parla.

En el primer programa, casualment, un dels presentadors, Guillem Albà, es desplaça a l'Alt Empordà, a la zona de l'Albera, per buscar «mots tramuntanals».

El programa busca tant les opinions dels experts com les dels usuaris i inclou espais com ara "El consultori del filòleg", en què els parlants truquen a Pau Vidal, assessor lingüístic el programa, per exposar-li dubtes lingüístics; "El mot merdós", que defineix una paraula que pel que sigui no ha acabat d'agradar als presentadors. I, finalment, les "Optimotes", amb la col·laboració de l'equip de lingüistes de l'Optimot, molt actiu a les xarxes.

Al llarg del programa, els presentadors, en el rol d'investigadors no experts i plens de curiositat, troben centenars de parlants arreu del territori i busquen les formes pròpies i populars de parlar i anomenar les coses. També plantegen preguntes per respondre sobre la llengua i entrevisten experts, des de mestres o estudiosos d'una varietat local fins a les més altes autoritats de l'Institut d'Estudis Catalans, o lingüistes com Carme Junyent, Albert Pla Nualart, Eulàlia Lledó, Albert Rossich, Jordi Badia, Pere Navarro, Magí Camps, Neus Nogué, Bernat Joan, Marina Massaguer o el jove filòleg i escriptor Xavier Mas Craviotto.

Músics, actors, escriptors i poetes participen també en les gravacions, des de Roger Mas o el traper Lildami, fins a la pianista Clara Peya o els rumberos Muchacho y los Sobrinos, i diferents "glosadors", escriptors i escriptores com Bel Olid, Llucia Ramis o Lolita Bosch, Natza Farré, Roc Casagran, Ramon Solsona, Enric Gomà, Anna Manso, Jenn Díaz, Raül Garrigasaït, Joan Daniel Bezsonoff, el poeta Josep Pedrals o l'antropòleg Adrià Pujol, entre molts d'altres.

Hi han col·laborat, igualment, periodistes com Mònica Terribas o Jordi Basté, experts en xarxes com Mariola Dinarés, instagramers com El Racó de l'Hipòlit, tuitaires com @aguedamush, @FocFollet, @elforatgatiner o @jaume_diadoc? i una enorme quantitat de parlants d'oficis diversos, com pagesos, mestres, forners, cuiners, pescadors, instal·ladors de calderes, estudiants, guardes forestals, jubilats, botigueres, ramaders, cambrers, ornitòlegs i caixers de supermercat, per dir-ne uns quants.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (11:39 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Dimecres 27 Maig.

14,3%

TELE 5

12,3%

ANTENA 3

9,1%

TVE 1

8,1%

LA SEXTA

5%

CUATRO

2,8%

NOVA

2,6%

13TV

2,6%

FDF TELE5

2,5%

LA 2

2,3%

ENERGY

Veure números complets.