Notícies | TV

Montse Rigall: «M'apassionen les tradicions ancestrals de cada terra»

La periodista descobreix algunes de les festes més autèntiques d'Espanya i Europa, els diumenges a la 2, al programa Dfiesta
10-11-2018 17:42
0 vots
Montse Rigall i Sara Escudero al Penyal d'Ifach, Calp.

Montse Rigall i Sara Escudero al Penyal d'Ifach, Calp.

Montse Rigall, figuerenca i periodista de vocació. És formadora de Periodisme amb el mòbil, Mobile Journalism, #MOJO i directora del programa Dfiesta de festes populars a la 2 de TVE, que s’emet cada diumenge a partir de les set de la tarda a la 2. És un programa destinat a tot tipus de públic amb curiositat per aprendre aspectes culturals de pobles més o menys propers.

Com ha assumit aquest nou repte de dirigir un programa de televisió?
Després de ser reportera de carrer al Catalunya Avui durant 8 anys, de sotsdirigir el programa polític El Debat de La 1 durant quatre anys, i de ser redactora dels Serveis Informatius de TVE, assumeixo el repte de dirigir un programa cultural de La 2 del qual estic molt orgullosa perquè tinc un gran equip de professionals al voltant. És el primer cop que dirigeixo un programa i per mi representa una bona oportunitat per explorar nous camins del periodisme i seguir aprenent d’aquesta apassionant feina que tenim la sort d’exercir.

Un programa sobre festes populars, que traspassa fronteres.
Dfiesta és un programa televisiu setmanal d’emissió nacional i de producció pròpia de RTVE, realitzat per David Ruiz. L’objectiu és mostrar festes populars, la seva gent, la seva cultura i el seu entorn, per això vam visitar nou pobles espanyols i dos estrangers, i els coneixerem a través de la seva festa popular més multitudinària. Hem gravat 11 capítols de mitja hora cadascun.

Quines han estat les experiències més enriquidores que ha viscut?
Hem gravat vuit festes populars a la Península i una a Canàries, i d’Europa hem escollit la festa del patró de Nàpols, San Gennaro, i la Birgufest de Malta. La primera festa que vam gravar i hem emès és la de l’Arribada de Baiona, a Galícia. Em va semblar molt interessant perquè es remunta al 1493 quan la caravel·la La Pinta va tornar d’Amèrica i va haver de fer parada en aquest poblet de la costa gallega per a reparar la nau abans d’arribar a Cadis. Molta gent desconeix que Baiona és el primer lloc d’Espanya que va saber que existia un nou món, que s’havia descobert Amèrica. La que m’ha fet especial il·lusió de rodar ha estat el Terra de Trobadors de Castelló d'Empúries. L’escenari trobadoresc d’aquest antic comtat ha fet que quedés un reportatge molt ric en imatge i contingut. Amb la festa de moros i cristians de Calp, vam acabar de gravar l’últim capítol. M’encanten les històries personals que hi ha darrere les festes populars i m’apassiona l’autenticitat de les tradicions ancestrals de cada terra.

S’ha trobat amb dificultats a l’hora de gravar un programa com aquest?
Entre les dificultats de retratar una festa potser hi ha la de la multitud que s’aplega en una mateixa plaça. Però més enllà d’agafar-nos-ho com un inconvenient, ens ho prenem com un element intrínsec de la festa. Ben mirat, el pitjor enemic del Dfiesta són les condicions metereològiques perquè, si plou molt, es pot suspendre la festa.
La presentació a càrrec de l’humorista Sara Escudero busca donar un toc desenfadat al programa?
La còmica Sara Escudero és la millor presentadora que podíem tenir perquè, tot i que som un programa cultural, li hem volgut donar un aire fresc i amè. Aprendre un xic d’història, d’antropologia o de gastronomia, no està renyit amb un relat d’entreteniment.

Com s’han triat les festes?
El primer que faig és buscar propostes de festes curioses, celebracions més aviat poc conegudes, aquelles que no surten habitualment als mitjans de comunicació perquè són més aviat modestes. Investigo sobre aquelles que tenen poc renom però que són igualment vistoses, tenen prou antiguitat i les organitza el poble pel poble.

Continua amb la seva tasca com a formadora de MoJo, en què consisteix?
El MoJo és una nova manera de fer periodisme que consisteix a usar la telefonia mòbil per gravar i editar les imatges a fi de pujar-les al núvol i transmetre-les de forma ràpida i poc costosa econòmicament. El periodista ben format en llenguatge audiovisual i el càmera format en periodisme, poden sumar coneixements per seguir explicant bones històries. Al final, el més important continua sent un bon relat audiovisual.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (03:45 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Diumenge 24 Maig.

14,7%

TELE 5

10,2%

ANTENA 3

9,3%

TVE 1

6%

LA SEXTA

5,9%

CUATRO

2,9%

13TV

2,7%

LA 2

2,7%

DIVINITY

2,7%

ENERGY

2,3%

FDF TELE5

Veure números complets.