Notícies | TV

Televisió de Catalunya

TV3 recorre a la docuficció per viatjar fins al temps de Ramon Llull

'Jo, Ramon Llull', que s'emetrà el proper 11 de setembre, recrea la biografia del filòsof mallorquí i la contextualitza
05-09-2016 16:51
0 vots
Director, guionistes, actors i productors de 'Jo, Ramon Llull' ACN

Director, guionistes, actors i productors de 'Jo, Ramon Llull' ACN

Televisió de Catalunya estrenarà el proper 11 de setembre 'Jo, Ramon Llull', una producció que combina la ficció i el documental per apropar-se a la vida de Ramon Llull i posar-la a l'abast dels espectadors, coincidint els 700 anys de la mort del filòsof. Amb aquest format (docuficció) la cinta uneix una part de ficció sobre la biografia del filòsof mallorquí i una part documental, presentada per Antoni Tortajada. A la ficció, els actors Roger Casamajor i Jordi Bosch encarnen respectivament la figura de Llull en dues etapes vitals diferents. 'Jo, Ramon Llull' és una producció de TV3, Som Batabat i la Xarxa, dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada, i amb l'assessorament històric de Lola Badia i Borja de Riquer.

Coincidint amb la Diada, el proper diumenge a les deu de la nit TV3 estrena 'Jo, Ramon Llull', una coproducció de la cadena pública amb la productora Som Batabat i La Xarxa que commemora el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull (1232-1316). El llargmetratge mostrarà als espectadors la vida de Llull i el món medieval que li va tocar viure. La cinta uneix en una única peça una part de ficció sobre la seva biografia i una part documental, presentada per Antoni Tortajada.

"El gran repte de tot l'equip era fer honor al personatge, dimensionar-lo i no caure en la magnificència i intentar fer-lo mengívol per a l'espectador", resumia aquest dilluns el productor executiu Marc Roma (Som Batabat). Aquest és el motiu, ha explicat, pel qual es van inclinar pel format de la docuficció, ja utilitzat a TV3 però, en aquest cas, amb una "nova fórmula" que dóna més pes i autonomia a la part de ficció.

A diferència d'altres produccions documentals on es recorre a les escenes ficcionades, aquí no són ni accessòries ni fragmentades. De fet, la ficció es podria fins i tot emetre sola, perquè té unitat. En tot cas, no és així, sinó que va acompanyada de la vessant documental de l'audiovisual, la que condueix el periodista Antoni Tortajada i que posa en context la vida de Ramon Llull i l'època en què va viure.

Els actors protagonistes de la ficció són Jordi Bosch (Ramon Llull gran), Roger Casamajor (Ramon Llull jove), Dafnis Balduz (Simó de Puigcerdà), Nao Albet (Jaume II), Lluís Soler (prior), Fermí Reixach (ermità) i Abdelali El Aziz (Omar).

Creada pel mateix Antoni Tortajada i Joan Gallifa (responsable de la ficció), i amb la direcció històrica de Lola Badia i Borja de Riquer, la producció compta amb la col·laboració de l'il·lustrador Sagar Forniés i amb un guió escrit conjuntament per Eloi Vila, Gemma Sanz, Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas.

El director de TV3, Jaume Peral, ha expressat que per a la cadena "té tot el sentit" apostar per una producció com aquesta, en la mesura que és "l'obligació" de TV3 crear patrimoni audiovisual. Més encara si es tracta "d'una figura universal de la cultura catalana", ha comentat.

Director, guionistes i actors han coincidit a assenyalar que un dels punts d'interès de la cinta és l'aproximació a la personalitat de Ramon Llull. "Una persona perseverant, tossuda, molt intel·ligent, amb una crisi personal que el porta a buscar la raó i a il·luminar-se", ha esbossat Gallifa.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (15:06 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Dijous 22 Agost.

13,6%

TELE 5

11,1%

ANTENA 3

8,7%

TVE 1

6,3%

LA SEXTA

4,6%

CUATRO

3,3%

ENERGY

3,1%

NEOX

3,1%

LA 2

3%

FDF TELE5

2,7%

NOVA

Veure números complets.