Notícies | TV

TV3

'Pensions, una qüestió vital', diumenge 8 de novembre, a '30 minuts'

La jubilació als 65 anys ja és cosa del passat, a partir d'ara caldrà treballar més –fins als 67- per cobrar cada cop menys
06-11-2015 13:43
0 vots
'Pensions, una qüestió vital' CCMA.CAT

'Pensions, una qüestió vital' CCMA.CAT

Cobrarem la pensió? Quina pensió ens quedarà? Són preguntes que cada cop es fa més gent, quan veu que a cada reforma es retalla el sistema de pensions. La jubilació als 65 anys ja és cosa del passat, a partir d'ara caldrà treballar més –fins als 67- per cobrar cada cop menys.

El reportatge de '30 minuts' 'Pensions, una qüestió vital', que s'emet el diumenge 8 de novembre, tracta d'explicar com s'ha arribat fins aquí. Què fa que les pensions avui estiguin en crisi. De qui depèn que es cobrin les pensions. Però, sobretot, analitza el profund canvi demogràfic que està vivint la societat.

La pensió de jubilació es va instaurar fa un segle quan només arribaven als 65 anys el 35% de la població. Ara arriben a l'edat de jubilació més del 90% dels ciutadans. I és que en un segle s'ha doblat l'esperança de vida, que ara és de 84 anys. Una tendència que els demògrafs diuen que continuarà el segle XXI, en què seran molt habituals els centenaris. Com l'avi centenari de Tarragona que participa en el reportatge 'Pensions, una qüestió vital'. A través de la seva família es mostra quines expectatives de jubilació tenen les diferents generacions.

Es viu més anys i també, per tant, hi ha més jubilats durant més temps. Però cada cop hi ha menys naixements. Catalunya se situa a la cua del món en taxa de natalitat. Quines conseqüències tindrà això? Ho explicaran demògrafs i es mostrarà l'exemple d'una dona que té el seu primer fill més enllà dels quaranta anys. La generació del 'baby boom', nascuda entre el 1960 i 1975, va ser la més nombrosa, però no ha tingut prou fills perquè els seus descendents els paguin la pensió.

L'equip del '30 minuts' ha viatjat a Alemanya, una país que va un parell de dècades avançat en els canvis demogràfics respecte a Catalunya. La generació més nombrosa alemanya ja s'està jubilant i, amb una natalitat molt baixa, Alemanya comença a perdre població, una situació que es viurà a Catalunya d'aquí 15 o 20 anys. A les regions més dinàmiques d'Alemanya, TV3 ha parlat amb empreses i administracions que tenen problemes per reemplaçar els treballadors que es jubilen. També ha seguit el cas d'un jove català que ha emigrat a Baden-Württemberg a formar-se i treballar. Ell, com milers d'estrangers, contribueix a pagar les pensions als jubilats alemanys, perquè a Catalunya no troba feina.

La crisi econòmica també és una de les causes del problema de les pensions. Menys feina i salaris més baixos són menys ingressos per pagar les pensions. El reportatge 'Pensions, una qüestió vital' dóna veu a economistes amb visions contrastades, a favor i en contra d'allargar l'edat de jubilació i retallar les pensions, i amb propostes com ara millorar el mercat de treball per augmentar els salaris o reformular les pensions per pagar-les amb impostos.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Actualidad

«Orange is the new black» s'acomiada de la seva presó el 27 de juliol

Després de sis anys, el destí de les recluses de Litchfield torna a estar dividit

Ara a la TV

Ara (17:37 h)

Després

Cerca els teus programes preferits:

Audiència

Dilluns 15 Juliol.

14,5%

TELE 5

11,6%

ANTENA 3

7,9%

TVE 1

6,7%

LA SEXTA

6%

CUATRO

3,3%

FDF TELE5

2,8%

NEOX

2,7%

ENERGY

2,5%

LA 2

2,2%

CLAN

Veure números complets.