Rutes i excursions

Paisatge i natura en un Cadaqués d’ànima hospitalària

0 vots

Cadaqués - Girona

La recuperació del paratge de Tudela marca un abans i un després per a un dels municipis més visitants del litoral occidental de la Mediterrània

Cadaqués rep, cada any, milers de turistes que busquen l’essència de la mediterrània occidental. Essència basada en el seu caràcter mariner i en la seva vocació d’inspiració d’artistes de renom mundial. Cadaqués també té la virtut d’una localització geogràfica singular, envoltada de mites, realitats i llegendes. Anar-hi a l’estiu, és una aventura difícil d’explicar si no fos que gaudeix d’una oferta gastronòmica, patrimonial i paisatgística que ningú no s’ha de deixar perdre.

Només d’arribar a l’alt de Perafita, espai que parteix els termes municipals de la contrada –tant si venim del Port de la Selva com si ho fem de Roses–, veurem que quelcom especial és a punt d’envoltar-nos. La baixada, quan el temps ens premia amb un cel blavós i net, no té preu. Pel camí admirarem les vinyes recuperades pel celler Martí Faixó, símbol dels nous temps.

Arribats al casc antic –si hi aneu amb moto o amb cotxe us aconsellem fer servir l’aparcament públic de l’entrada–, aviat ens adonarem que la blancor de les cases i la blavor dels seus finestrals conjuguen a la perfecció amb el seu particular paviment, una de les joies de la seva arquitectura popular. Carrers i carrerons amunt i avall ens acompanyaran per espais emblemàtics, com l’església parroquial de Santa Maria, llar d’un dels altars barrocs més importants del país; la modernista Casa Serinyana o l’emblemàtic edifici del casino l’Amistat.

Vorejant la riba, d’un costat a l’altre, podrem apreciar els vials que un dia van inspirar genis de la talla pictòrica o literària de Dalí, Picasso, Duchamp, Ernst, Pichot, Pitxot, Pla, Buñuel o Garcia Lorca. Noms als quals s’hi han afegit, al llarg dels anys, els d’altres artistes commoguts per l’atractiu del municipi.

Cadaqués és poble de paisatge, de feixes encaixonades a les darreres estribacions dels Pirineus que, sovint, feien arribar les fulles d’olivera arran de mar. Un paisatge modelat per la tramuntana i per la mà de l’home. En cap més lloc del litoral s’aprecia millor la força tel·lúrica de la terra que en el cap de Creus. Espai de reflexió, de contrastos, de comunió entre la terra, el vent i la mar.

El paratge de Tudela, recuperat d’ençà la desurbanitzaciódel Club Med, s’ha convertit en un altre símbol del retorn d’un passat que mai s’havia d’haver perdut.

Cadaqués té dues antenes paisatgístiques en forma de fars: el de la punta de cap de Creus i el de cala Nans. Ambdós extrems són visitables i recomanables per anar-hi resseguint el camí de ronda que els uneix.

Tant un com l’altre ens acompanyaran per cales de bellesa indiscutible, en una de les quals, Portlligat, la genialitat daliniana hi va trobar el seu centre creatiu més rellevant. La Casa-Museu és visitable amb reserva prèvia.

A peu, amb bicicleta, navegant a cops de rem, amb motor al ralentí o amb l’ajut de vents favorables, Cadaqués és un paradís per descobrir els 365 dies de l’any.

La geologia del cap de Creus, modelada per la salabror i l’empenta de la tramuntana, aporta un segell únic al poble.

ESPAI CAP DE CREUS Per conèixer millor l’entorn.

Està situat en el far de cap de Creus. Serveix de punt informatiu i de petit museu de geologia.

UN VÈRTEX DALINIÀ

Situada a la badia del mateix nom, la Casa Museu de Dalí de Portlligat rep visites concertades cada dia.

 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
p { margin-bottom: 0.21cm; } Hola, ara que el Festival de Peralada està a punt [..]
De:
Fins a: