Rutes i excursions

Una vila marcada pel mar i la història.

0 vots

L'Escala - Girona

L’Escala és un poble de pescadors amb una gran tradició marinera que conserva la seva identitat, traçada per l’aportació de diferents cultures des de l’època de la colonització grega fins als nostres dies.

L’Escala es troba situada a l’extrem sud de la badia de Roses, amb el mar per una banda i el massís del Montgrí darrere.
 
Els seus primers pobladors hi van arribar per mar i van fundar l’antiga ciutat d’Empúries, concretament a Sant Martí d’Empúries.  Però,  al segle XVI,  l’Escala es converteix en un barri pescador de Sant Martí d’Empúries, al voltant d’un petit port entre les platges d’Empúries i les de Riells, i fins al segle XVII no va passar a ser cap de municipi.

La localitat costanera es caracteritza per la gran importància que té el mar en les vides dels escalencs, ja que el mar és la tradicional font de riquesa del municipi, tant de la pesca com la salaó de les anxoves. Per tant, el poble ha sabut crear la marca d’Anxoves de l’Escala, i el Museu de l’Anxova i de la Sal que ofereix el recorregut de la pesca i la posterior conservació en salaó d’aquest peix tan típic del municipi.

També podem trobar el Maram, Centre d’Interpretació del Peix, creat per la confraria del poble per fomentar la cultura del peix i la pesca. Encara que, no només el peix té molta importància, els mol·luscs també tenen la seva representació, concretament a l’Ajuntament, que disposa d’un sala habilitada amb la col·lecció de malacologia de Matilde Espinosa, on es poden veure fins a 400 espècies diferents.

Per tant, a l’Escala es pot gaudir de diferents activitats com visitar l’antiga ciutat grega i romana d’Empúries i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, per conèixer de primera mà com vivien els nostres avantpassats; la torre de guaita del Pedró i de Montgó, i Sant Martí d’Empúries, que es conserva com a poble medieval. I els diferents elements relacionats amb la tradició pesquera com és  l’Alfolí de la Sal, els norais per pujar les barques i els monuments a la gent del mar i a les dones dels pescadors.

Un altre reclam molt  important que podem trobar a la vila costanera són les platges, que poden ser  de sorra formades per dunes litorals o massissos rocosos i cales abruptes. Per tant, no pot faltar una visita a  les platges del nucli antic, les platges d’Empúries i cala Montgó.  

L’Escala també ofereix diferents esdeveniments culturals relacionats amb la vila i la Mediterrània, com el Triumvirat, que se celebra a la primavera, o el Portalblau, el Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, que acull tant concerts de música en directa com projeccions de pel·lícules.

I els amants de l’aventura i els esports també podran gaudir de diferents activitats, com la possiblitat de practicar submarinisme,  anar en bicicleta per les diferents rutes del municipi o fer senderisme.  

A l’Escala es pot passejar entre ruïnes gregues, poblats medievals i carrers plens de salnitre i estris de pesca.

Les ruïnes d’Empúries, reuneixen les restes dels primers colonitzadors i, des de fa poc temps, l’escultura del déu Esculapi.

El Maram,  Centre d’Interpretació del Peix, va ser creat per la Confraria de l’Escala per apropar a tothom la importància de la pesca.

 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, el Consell Comarcal i el Memorial Democràtic [..]
De:
Fins a: