Rutes i excursions

Passeig primaveral pels Aiguamolls

0 vots

Castelló d'Empúries - Girona

El Parc natural dels aiguamolls, amb tres reserves naturals, ens convida a entrar-hi per descobrir el seu encant i la natura en estat pur.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb tres reserves naturals integrals, és una zona humida d’importància internacional inclosa en el conveni de Ramsar que el considera zona d’especial protecció per a les aus. L’actual primavera, marcada per la pluja constant i la verdor creixent de la seva vegetació, és una oportunitat única per a introduir-nos en aquest espai.

El parc i la seva zona d’influència acullen infinitat de serveis i equipaments, d’entre els quals destaca el centre de documentació i informació del Cortalet, punt neuràlgic dels Aiguamolls, el de recuperació de Salvatgines, una estació meteorològica, l’itinerari per les llacunes i de la reserva Integral 2 i diferents observatoris d’ocells com els de la llacuna de Vilaüt, de la Massona, la Bassa del Gall Marí, la closa del Puig i la closa de les Daines.

Al nord, coincideix, pràcticament, amb el llit de l’antiga llacuna del riu Muga pel seu pas per Castelló d’Empúries. Limita a llevant amb la marina de Santa Margarida i segueix fins a l’interior passant, més o menys, pel camí vell de Roses a Pedret. A ponent, el límit és el camí rural de Pedret a Castelló d’Empúries. A llevant i al sud, els límits són la Mugueta, els Salins i el mar.

Precisament, aquest sector és ric amb reserva natural integral fins al punt que proposa la visita d’espai com la llacuna del Tec, l’única resta verge de l’antiga llacuna de Castelló, les llacunes de Palau, cobertes per canyissers en la part més profunda, els arrossars, la llacuna de Mornau, coberta normalment d’aigua o la llacuna de Vilaüt, d’aigües permanents excepte en els anys més secs. Així mateix es pot anomenar la Rubina, la zona situada entre els Salins, la marina de Santa Margarida, el mar i la carretera C-260.  

El conegut com el Polígon 2 se situa al sud de la Muga. És l’àrea protegida entre el riu i el rec Sirvent, que va del mar fins a uns 5 quilòmetres a l’interior. Més al sud, remunta el Fluvià des del mar, a Sant Pere Pescador, fins al límit del terme de Torroella de Fluvià. Al litoral, està protegida la franja que va des de la desembocadura del riu fins al Riu Vell. En aquesta reserva natural integral s’hi troben ubicades vuit llacunes entre la Muga i el Fluvià: la Muga Vella, la d’en Túries, la Rogera, la Serpa, la Fonda, la Llarga, la Massona i la Sirvent.

Centre d’informació i serveis

Està situat entre Castelló i Sant Pere Pescador. Té un ampli aparcament i zona de pícnic.

Sigueu respectuosos

Tant dins del Parc com en els vials limítrofs cal transitar-hi amb tranquil·litat i sense presses.

 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
La presència de turistes des de principi dels anys trenta, encara no ha esborrat el llegat [..]
De:
Fins a: