Rutes i excursions

La vida vora mar d’un poble singular

0 vots

L'Escala - Girona

L’Escala és el segon vèrtex imprescindible d’una badia que enamora. Es pot fer un recorregut a peu o amb bicicleta on sorprèn una civilització grecoromana en un esplèndit paisatge.

El nostre viatge a peu o amb bicicleta no fa més que ajudar-nos a comprendre que la mà de l’home pot arribar a ser enginyosa o destralera a parts iguals. El passeig que va d’Empúries cap a l’Escala, duplicat entre asfalt i camí de ronda, ens permet resseguir les dunes amb pinedes que encara són sopluig d’una fauna i flora importants.

 

A l’esquerra ens queda la mar, per on van arribar les civilitzacions grega i romana, el testimoni de les quals ens ha deixat un ric llegat en el jaciment arqueològic emporità.
Terra de desembarcament i arribada de noves civilitzacions, Empúries ho té tot per a enamorar el visitant.

 

Per començar, els carrers estrets de Sant Martí i la monumentalitat discreta de l’església medieval o la Casa Forestal, d’aires modernistes, ens ajuden a entendre que aquest ha estat un punt estratègic privilegiat al llarg dels temps.

 

El que abans havia estat una illa que vorejava la plana del Fluvià, avui és una rica balconada sobre la badia de Roses, el seu llarg sorral i el conjunt arqueològic grecoromà més important d’aquesta part de la Mediterrània.

 

Metres més enllà, ens topem amb el monument que el 1992 va donar la benvinguda a la Flama Olímpica i que vigila de prop l’accés a la ronda del Pedró, el Museu de l’Anxova i de la Sal i l’afortunat rentador que un dia tenia vida i alegria i que avui és testimoni d’un passat quasi oblidat.

 

Passat lluent

 

Seguim vorera amunt cap al casc antic de la vila, on encara podrem enflairar la salabror d’una mar d’anxovaires i pescadors entramuntanats. L’Alfolí de la Sal, l’Església parroquial, el Gavià, el port d’en Perris, l’Olla i molts atractius més ens permetran comprovar que l’Escala és molt més que sol i platja. Els seus carrers comercials tenen vida i ben pocs en trobarem, en el nucli antic, que no gaudeixin d’un bon restaurant o d’una botiga de queviures.

 

El passeig marítim ens portarà, pausadament, entre vells tamarius, fins a Riells. Pel camí trobarem el roc del Frare, recuperat de la mar i instal·lat en terra ferma, i les figures retallades d’Asclepi que ens aniran marcant la ruta.

 

La passejada té els límits que li vulguem donar. De Riells estant contemplarem una nova visió de l’Escala més turística, més esportiva, amb el port abraçant l’aigua i els pals dels velers marcant el cel amb el seu vaivé constant.

 

Les barques de vela llatina ens donen la benvinguda a la platgeta d’entrada portuària. Després, l’antic camp militar de les Planasses i la Clota ens permet comprovar que sense la seva presència avui seria impossible poder debatre el futur d’aquest espai quasi verge.

 

Viatge amunt, arribem a l’illa Mateua, un punt sublim del recorregut, apreciat pels capbussadors, admirat pels fotògrafs en dies de tempesta i darrer esgraó fugaç abans d’enlairar-nos a la punta de Montgó.

 

Des d’allà ens adonarem que la visita s’ho val tot i que el parc natural del Montgrí les Medes i el castell, ens obre una nova porta de descoberta. Podem acabar la ruta donant-nos un bany a Montgó, cala arrecerada de la tramuntana.

 

Centre divulgatiu d’història

 

El Museu de l’Anxova i de la Sal és obert durant el juny, de dimarts a diumenge, de 10 a 13 hores.

 

Un peix amb molta tradició

 

L’anxova i la indústria de la salaó està íntimament lligada a la vila des de fa segles.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
Durant anys, des que el món és món, els terrats de les cases només estaven a l’abast dels [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui

Prev
Next