Rutes i excursions

Verdera, la serralada entre mar i muntanya

1 vot

Palau-saverdera - Girona

Entre Palau-saverdera i El Port de la Selva tres sants vigilen la nostra ruta amb pedres que parlen: Sant Onofre, Sant Salvador i Santa Helena

Des de Palau-saverdera, el poble balcó de l’Empordà inserit dins els paratges de la serra de Verdera, comença una ruta que viatja a través del temps. Monuments megalítics de l’època prehistòrica, poblats neolítics i assentaments medievals constitueixen el llegat de la història dels pobles edificats al peu de la serra.

Iniciem l’itinerari des del bell mig del poble de Palau-saverdera, a l’església de Sant Joan. Aquest edifici notable del romànic empordanès fou construït on hi havia una vil·la romana. Gràcies a una acurada restauració el seu aspecte s’apropa molt a l’originari. A partir d’aquí, ens enfilem als paratges del municipi. Caminant cap amunt, ens endinsem a la serra de Verdera, també anomenada serra de Rodes ja que el monestir de Sant Pere de Rodes és el punt neuràlgic de la carena.

Inundada pels verds dels arbres, els ocres i grisos del sòl i les pedres i els diferents tons de blau, propis dels dies estiuencs empordanesos, la serra de Verdera es retalla sobre la plana enllaçant l’Albera amb el Cap de Creus. Es tracta de la darrera unitat pirenaica abans d’arribar al mar Mediterrani.

Una de les característiques de la serra és la presència de monuments megalítics. En pujar per darrere el municipi de Palau-saverdera, toparem amb les restes del poblat neolític de Can Isaac, descobert l’any 1987 durant les obres d’urbanització del terreny de la zona.

Enmig de la serra de Verdera trobarem el primer signe de la religiositat de la zona: la Creu Blanca. Aquest indret, ideal per fer picnic, es troba a l’antic camí entre Pau i Sant Pere de Rodes. Segons la llegenda, podria ser un recordatori de la mort d’un monjo o d’una gran pesta, però segurament la raó de la seva construcció va ser marcar l’entrada al domini del monestir.

Sant Onofre és la següent parada d’interès de l’itinerari. Aquesta ermita es tracta d’un edifici d’un sol cos, pensat per acollir una petita església i l’habitatge de l’ermità. Blanqueja els vessants de la serra de Verdera a 400 metres sobre el mar, proporcionant espectaculars vistes a la badia de Roses i de la plana de l’Empordà. Vigilant de ben a prop l’ermita de construcció mediterrània s’alça el castell de Sant Salvador.

El punt més alt

Sis-cents setanta metres sobre el nivell del mar. Aquest és el punt més alt de la serra de Verdera, dominat per les restes del castell de Sant Salvador, un recinte fortificat adaptat al gran desnivell del terreny, construït amb pedres petites de pissarra sense treballar.

En un dia sense núvols es pot arribar a observar el Canigó i el golf de Lleó, les Medes, el Montseny i el Montgrí. L’indret va ser, fins i tot, admirat per Josep Pla a Viatge a la Catalunya Vella, obra en la qual va afirmar que “és un dels llocs més precisos per veure l’Empordà i el Rosselló poetitzats, sublimats, tocats d’una vaguetat tant meravellosa que sembla mentida que pugui ser veritat”.

Si baixem del castell de Sant Salvador direcció mar, ens endinsem al que va ser Santa Creu de Rodes. D’aquest antic nucli de població se’n conserven alguns vestigis del mur que l’envoltava, com el portal de Tramuntana i el portal del Migdia, i també edificacions notòries que han arribat en peu fins als nostres dies: el monestir de Sant Pere de Rodes i l’església de Santa Helena.

Sant Pere és, sens dubte, l’edificació més important de la serra de Verdera. Datat com a monestir independent al segle X, va ser construït dins els cànons arquitectònics romànics, tot i que més tard es van adoptar altres estils. Actualment, aquest monestir, amb un origen vinculat a les llegendes i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, està preparat per a visites turístiques.

Just al costat del monestir hi ha l’església de Santa Helena, de la qual també es tenen les primeres notícies al segle X. Constitueix un dels emblemes de l’art preromànic català i en destaca el seu campanar. Aquests darrers punts d’interès pertanyen al terme municipal del Port de la Selva. Les seves platges contrasten amb el paisatge muntanyós de la serra vist fins ara i són el lloc ideal per acabar l’itinerari amb una passejada tranquil·la per la platja.
 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
El Parc natural dels aiguamolls, amb tres reserves naturals, ens convida a entrar-hi per [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui

Prev
Next