Rutes i excursions

L’aventura a l’Albera: de la Jonquera fins a Garriguella

0 vots

La Jonquera - Girona

La bellesa paisatgística no és l’única protagonista de l’itinerari que els recomanem. En aquest escenari natural, també hi interpreten un paper principal la història, l’arquitectura, la gastronomia, la fauna i la flora.

Aquesta setmana proposem una ruta especial. En primer lloc, perquè es tracta d’una ruta turística que és a dues passes de casa nostra. En segon lloc, perquè aquest itinerari és fàcil de recórrer gràcies als camins que comuniquen els diferents poblets que el conformen, i, a més, es pot fer tant a peu, com amb bicicleta, com amb qualsevol vehicle. Per últim, perquè es tracta de la ruta idònia si el que busquen és visitar un espai que, a més de tenir la capacitat de captivar-los per la seva bellesa paisatgística,  els permeti aprendre una mica més sobre el nostre entorn.

 

Parlem de la ruta que va de la Jonquera a Garriguella i que ­re­cor­re la falda del massís de l’Albera, paratge natural de casa nostra. És un itinerari marcat per la diversitat de la fauna i la floerara de la regió en la qual s’inserta, i per l’empremta humana dels pobles que han construït la història de la zona.  

 

Una de les millors maneres de començar aquest itinerari és visitar el castell de Requesens, a la Jonquera. Es tracta d’una reconstrucció neomedieval del segle XIX situada a uns 500 metres sobre el nivell del mar que els farà perdre’s entre els seus patis i escalinates de pedra, muralles i torres, i se sentiran  privilegiats per poder observar les vistes d’ocell que els oferirà. En aquest mateix municipi és interessant visitar el Centre d’Interpretació de l’Albera, on trobaran tota la informació  sobre la zona; i també el Museu de l’Exili, definit com un “espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica” i que recorda sobretot l’exili republicà causat per la Guerra Civil a Espanya i a Catalunya.

 

El triangle format per Capmany, Cantallops i Sant Climent els atraparà entre les seves vinyes i oliveres, entre els seus vins i olis.

 

A Espolla, no poden deixar de visitar els megàlits que els remetran a la nostra història més primitiva. Podran fer un repàs a la prehistòria entre els deu dòlmens i el menhir que s’hi conserven.

 

Podran sentir-se autèntics medievals en fer una escapada a l’església de Santa Maria de Colera i el monestir de Sant Quirze, on l’arquitectura romànica d’ambdós edificis del terme municipal de Rabós els ha portat a ser declarats Béns Culturals d’Interès Nacional.

 

Abans de finalitzar aquest trajecte poden aturar-se a Vilamaniscle, poble que també alberga monuments megalítics i edificis històrics dignes de visitar.

 

Aquesta ruta acaba a Garriguella. Un dels atractius d’aquest municipi és el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, on es procura per la preservació d’una habitant peculiar i exclusiva del nostre entorn: la tortuga mediterrània.

 

Sobren motius, doncs, per afirmar que l’aventura no només queda reservada als llocs exòtics.


Aquest espai és crucial per preservar la tortuga mediterrània

L’única població natural d’aquesta espècie a tot l’Estat es troba a l’Albera. A Garriguella es reprodueixen i s’alliberen les tortugues al seu entorn natural.

 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
p { margin-bottom: 0.21cm; } Hola, ara que el Festival de Peralada està a punt [..]
De:
Fins a: