Rutes i excursions

Un recorregut visual per l’Escala costanera

0 vots

L'Escala - Girona

El mar marca el passat i el present d’una vila amb molts atractius

L’Escala és un municipi peculiar, bressol de l’arribada de noves civilitzacions a terres empordaneses. Poble mariner, de llarga tradició, es va aixecar de cara a tramuntana, un fet que durant segles va marcar el caràcter lluitador dels seus habitants.

L’arribada del turisme de masses no va passar desapercebuda durant la segona meitat del segle passat, fins al punt de condicionar l’expansió urbanística del municipi amb noves incorporacions residencials.

Tanmateix, rere aquesta faceta de població de segones residències, s’hi amaguen tot un conjunt de petits encants per descobrir. Podríem ocupar tot un diumenge resseguint la costa de l’Escala sense haver-nos de passar hores estirats a la sorra de la platja sota un calent sol d’estiu.

A un extrem del municipi costaner, trobem punta Montgó, un altiu turó que sens dubte ofereix les vistes adients per entendre què és i què deixa de ser la Costa Brava. Un racó pintoresc, màgic i ple d’encant, on l’escuma de les ones i els raigs del sol juguen entremaliadament tot regalant-nos imatges dignes de ser guardades a la memòria.  

Més història

Allà mateix hi trobem la Torre de Montgó, edifici de planta circular, molt ben restaurat i que data del segle XV. Sota la torre i vora el port, hi ha una sèrie de búnquers que  poden seguir interessant a aquells admiradors de la història més recent.

Per continuar vorejant la població i no perdre’n detall, no s’ha de deixar passar l’oportunitat de gaudir del passeig de Riells, al nucli modern del municipi. Una tercera visita obligatòria la trobem a l’altre extrem del municipi.

A pocs quilòmetres del nucli urbà, hi ha les ­ruïnes grecoromanes d’Empùries. Un petit tresor que la història ha conservat des del segle VI aC i on encara avui s’hi veuen els fonaments i les restes de l’amfiteatre, la basílica, el fòrum i les cases. L’Escala pot presumir, i no sense raó, de posseir el jaciment clàssic de major importància de Catalunya.

L’antic poble de pescadors amaga, doncs, moltes línies d’història per ser vistes i llegides. Començant pels clàssics i acabant als nostres temps, passem per l’Alfolí de la Sal, construït per Felip II, per nombroses torres de vigilància i fins i tot per un Cementiri Vell declarat monument historicoartístic gràcies a les seves particulars característiques neoclàssiques, populars i mediterrànies. I què millor per acabar el dia que un bon plat d’anxoves de l’Escala?

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
p { margin-bottom: 0.21cm; } El decorador Lluís Cairó va fer de la Joieria Llobet [..]
De:
Fins a: