Rutes i excursions

Els Aiguamolls, una font viva de natura

0 vots

Castelló d'Empúries - Girona

Els pobles que formen part del parc natural disposen d’una bona oferta de serveis turístics i gastronòmics com a complement per als visitants.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb tres reserves naturals integrals, és una zona humida d’importància internacional, segons el conveni de Ramsar que el considera zona d’especial protecció per a les aus.

El parc i la seva zona d’influència acullen infinitat de serveis i equipaments, d’entre els quals destaca el centre de documentació i informació del Cortalet, punt neuràlgic dels Aiguamolls, el de recuperació de Salvatgines, una estació meteorològica, l’itinerari per les llacunes i de la reserva Integral 2 i diferents observatoris d’ocells com els de la llacuna de Vilaüt, de la Massona, la Bassa del Gall Marí, la closa del Puig i la closa de les Daines.

Al nord, coincideix, pràcticament, amb el llit de l’antiga llacuna del riu Muga pel seu pas per Castelló d’Empúries. Limita a llevant amb la marina de Santa Margarida i segueix fins a l’interior passant, més o menys, pel camí vell de Roses a Pedret. A ponent, el límit és el camí rural de Pedret a Castelló d’Empúries. A llevant i al sud, els límits són la Mugueta, els Salins i el mar.

Precisament, aquest sector és ric amb reserva natural integral fins al punt que proposa la visita d’espai com la llacuna del Tec, l’única resta verge de l’antiga llacuna de Castelló, les llacunes de Palau, cobertes per canyissers en la part més profunda, els arrossars, la llacuna de Mornau, coberta normalment d’aigua o la llacuna de Vilaüt, d’aigües permanents excepte en els anys més secs.

Així mateix es pot anomenar la Rubina, la zona situada entre els Salins, la marina de Santa Margarida, el mar i la carretera de Castelló a Roses. Està formada bàsicament per camps d’una hectàrea aproximadament, limitats per canals de tamarius. A la Rubina, també hi ha unes petites llacunes.

El conegut com el Polígon 2 se situa al sud de la Muga. És l’àrea protegida entre el riu i el rec Sirvent, que va del mar fins a uns 5 km a l’interior. Més al sud, remunta el Fluvià des del mar, a Sant Pere Pescador, fins al límit del terme de Torroella de Fluvià. Al litoral, està protegida la franja que va des de la desembocadura del riu fins al Riu Vell. En aquesta reserva natural integral s’hi troben ubicades vuit llacunes entre la Muga i el Fluvià: la Muga Vella, la d’en Túries, la Rogera, la Serpa, la Fonda, la Llarga, la Massona i la Sirvent.

Importància internacional

Els Aiguamolls de l’Empordà constitueixen un dels espais humits protegits més impotants d’aquest costat de la Mediterrània. Els seus ecosistemes són comparables, en importància qualitativa, a la Camarga francesa o al Delta de l’Ebre, encara que la seva superfície és sensiblement inferior. Els fa interessants, també, el seu vessant faunístic, ja que són un lloc de pas d’indubtable valor per a les aus migradores que travessen Europa i també per a molts ocells autòctons que, per una raó o una altra, eren a punt de perdre els seus llocs de reproducció. És en aquest camp on sobresurten animals emblemàtics com el bitó, la polla d’aigua, el martinet pescador o la cigonya.

Aquest darrer animal va ser reintroduït, com també ho han estat, amb notable èxit, la polla blava o la llúdriga. Tanmateix, el parc té representants de tot tipus de fauna vertebrada i invertebrada a més a més d’una important i abundant flora.

A més del factor faunístic i paisatgístic, els Aiguamolls constitueixen una font de riquesa turística indiscutible per a tota la comarca però, molt especialment, per als pobles que formen part de la seva àrea d’influència i que han sabut desenvolupar, tant des de la iniciativa pública com des de la privada, un bon nombre de serveis a l’abast dels visitants. El turisme rural, els restaurants de bona cuina, els càmpings i els apartaments han sofert una notable millora gràcies a l’empenta d’un teixit empresarial emprenedor i que ha sabut conjugar les necessitats de l’entorn amb una oferta de serveis adequada.

Per arrodonir l’oferta, el patrimoni arquitectònic juga un factor determinant en aquest espai, amb una notable presència d’esglésies romàniques, masies amb clars orígens medievals i monuments emblemàtics com la basílica de Castelló.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
La vila vella i el nucli del port són una dicotomia inseparable en un dels racons més desitjats [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui