Rutes i excursions

Refent els camins de l’èxode republicà

0 vots

La Jonquera - Girona

El Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, el Consell Comarcal i el Memorial Democràtic han promogut un projecte de senyalització d’espais  i camins de la comarca que van jugar un paper significatiu durant l’exili.

La pequeña zona roja. Així s’anomenava l’Alt Empordà a poc de finalitzar la Guerra Civil Espanyola. No era un qualificatiu posat de forma casual. Molts pobles de la comarca es van convertir entre finals de gener i principis de febrer del 1939 en l’escenari principal de la retirada de milers de persones incloent-hi els màxims dirigents de la Generalitat, de la República espanyola i del Govern autonòmic basc.

El Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera i el Consell Comarcal han promogut la senyalització d’alguns d’aquests camins i espais que van marcar l’exili partint d’un treball de documentació de rutes de l’exili elaborat per l’historiador Miquel Serrano.

En total són disset els municipis  que s’inclouen en el projecte amb 27 punts d’informació i 30 senyalitzacions. Un dels objectius del projecte és “la revaloració i dignificació del patrimoni memorial i dels espais de l’exili del Pirineu gironí”. Com explica el director del Mume, Jordi Font, la tria d’escenaris podia haver estat més àmplia però s’ha fet “depenent del paper significatiu que va tenir durant la retirada”.

D’alguns pobles s’ha triat més d’un escenari per visitar ja sigui amb cotxe o a peu. Els passos fronterers més importants són la Jonquera i Portbou però també s’ha tingut en compte altres vies secundàries com els pobles situats als massissos muntanyosos de l’Albera i les Salines o els que van desenvolupar un paper rellevant en la resistència i l’evacuació de les darreres unitats militars republicanes com Figueres, Roses, Vilajuïga, Garriguella, Llançà, Colera, Llers, Darnius, Maçanet de Cabrenys, Cantallops, Espolla i Rabós.

La història més recent

Aquesta proposta permet passejar-nos per alguns indrets que van jugar un paper important dins la història recent d’aquest país. És el cas del coll del Pertús per on es calcula van arribar a passar cap a 220.000 militars entre el 5 i el 10 de febrer; el coll dels Belitres, a Portbou, un dels passos fronteres més utilitzats per on van fugir milers de persones, moltes de les quals van anar a parar als camps habilitats a les platges del Rosselló; el Mas Perxés a Agullana, darrera seu de la Generalitat de Catalunya; el coll de Manrella, també a Agullana, on avui s’alça el monument a Companys; el coll de Lli i Can Barris a la Vajol, seu de la presidència de la República; el Castell de Sant Ferran a Figueres i el de Peralada; la mina Canta a la Vajol on la República va custodiar obres d’art durant la guerra.

Tampoc falten en el projecte els camps d’aviació de Garriguella o les colònies infantils a la Casa Marly de Llançà i a Vilajuïga.

Una de les parades que es proposa dins aquesta iniciativa de senyalització és el mateix Museu Memorial de l’Exili. El Mume és un museu força jove –es va inaugurar a finals del 2007– i forma part de la xarxa Espais de Memòria de Catalunya. El Mume no és un museu convencional.

Està pensat per ser recorregut de forma inversa a l’habitual, és a dir, de dalt a baix, i es nodreix no de col·leccions d’objectes històrics sinó de quelcom més fràgil, de memòria. Aquest centre juga amb molts elements escenogràfics de tipus simbòlic i evocatiu, múltiples fotografies i muntatges audiovisuals d’alt valor històric que ajuden el visitant a comprendre millor el discurs museístic.

Espai per a la memòria

El Mume és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. En aquest sentit, és l’escenari de múltiples iniciatives culturals de recerca històrica –simposis, conferències, presentacions de llibres– que giren al voltant de la temàtica de l’exili.

També, paral·lelament a l’exposició permanent, disposa d’un espai per a les exposicions temporals. Cal dir que properament es podrà veure La gran guerra en imatges, una mostra del Museu d’Història de Catalunya amb fotos d’agències alemanyes, angleses i franceses sobre la Primera Guerra Mundial procedents del Fons del Archivo General de Palacio. A més, el Mume ha ampliat enguany l’oferta educativa.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
Durant anys, des que el món és món, els terrats de les cases només estaven a l’abast dels [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui

Prev
Next