Passejades

Història, natura i art

0 vots

Castelló d'Empúries - Girona

Castelló d'empúries va tenir la seva màxima esplendor durant l’edat mitjana i d’aquesta època daten els edificis i carrers que es troben al nucli antic, testimoni actual d’itineraris artístics i festivals culturals, al llarg de l’any

Castelló d'Empúries va viure, la seva màxima esplendor durant l'edat mitjana des que, en el segle XI, els comtes d'Empúries van instal·lar-hi la seva residència i es va convertir en capital del comtat.

D'aquesta època daten els edificis que es troben al nucli o barri monumental, que conserva el seu aspecte tradicional: la Catedral, la Cúria, la presó medieval, el call jueu, les sinagogues, les muralles, el Portal de la Gallarda, els convents i la Casa Gran, un patrimoni arquitectònic que durant tot  l'any és testimoni de diferents itineraris culturals.

És en aquest nucli on podem trobar algunes pervivències de l'urbanisme antic com places porxades, el carrer del Bordell, els ­bar­ris artesans i el Call, que actualment només conserva el seu traçat urbanístic. Els noms vells de carrers i places són significatius dels antics edificis i activitats que s'hi duien a terme. En són exemple els carrers de la Llana, del Lli, de la Sabateria Vella, de la Fusteria, de la Peixateria Vella, del Bordell, dels Predicadors i places com les de l'Oli i del Vi.

Ruta pels Aiguamolls

Castelló ha sabut conjugar perfectament passat i present  i per reviure tota l'esplendor de la seva història, l'ajuntament organiza cada any el Festival Terra de Trobadors que permet al visitant perdre's pels  carrers estrets, irregulars i  costeruts del poble  que encara conserven la urbanització del Castelló medieval, tot gaudint de la música i els espectacles propis d'aquell moment històric.

Aquesta proposta i d'altres més noves com la ruta d'art, que converteix el centre històric en una veritable pinacoteca, han estat factors que han motivat un augment del nombre de consultes a l'Oficina Municipal de Turisme del centre històric fins arribar l'any 2008 a les 32.866, una xifra molt superior a les 28.205 comptabilitzades l'any 2007. Pel que fa a les visites, la presó medieval va experimentar, l'any passat, un augment significatiu del 40,27% i un augment espectacular del 76% va experimentar la farinera castellonina.

La xifra de consultes al punt d'informació del Cortalet se situa en 65.000, ja que la ruta pels Aiguamolls és una de les propostes més interessants que ofereix Castelló per gaudir en família.

És una ruta ideal per observar la  fauna i flora d'aquest espai natural que ha estat totalment arranjat per tal de poder circular-hi amb bicicleta o a peu, ideal també per la pràctica de cicloturisme. Després dels Aiguamolls es pot acabar visitant el Parc de les Papallones i tancar així un itinerari del tot natural.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
En aquesta ruta descobrirem l’art de treballar la pedra seca en un antic olivar abandonat. [..]
De:
Fins a: