Passejades

Un patrimoni de mar i muntanya

0 vots

Roses - Girona

Roses és el contrast del seu patrimoni. Dolmens i fortaleses conviuen amb les cales perdudes i la costa es barreja amb el perfil rocallós del seu entorn. Del mar a la muntanya, en un mateix poble.

Feia temps que no m’arribava a Roses. Potser per mandra, potser perquè creia que no se m’hi havia perdut res (no sóc gaire d’anar a la platja, jo...). En tots dos casos, però, anava errat.

Perquè, si bé el llarg passeig marítim i les cales caracteritzen l’oferta turística rosinca, aquest poble amb més de 3.000 anys d’història ens proposa una alternativa ben recomanable que va més enllà del simple sol i platja. Una proposta per passejar i deixar-se perdre pels racons del poble sigui l’època que sigui.

La Ciutadella ens obre la porta al passat històric de la ciutat, però més enllà de les restes de la muralla o de planta pentagonal, podem entendre el recinte com un indret on passejar tranquilament i mentre recorrem un entorn incomparable tot analitzant l’avenç de les excavacions.  

Però si parlem de passejades, ens hem de referir al camí de Ronda. Resseguint la costa, de l’Almadrava fins a Cala Montjoi, cada punt del viatge es converteix en un mirador.

Són unes 5 hores, però la durada de la ruta és ampliable si ens decidim a fer cap a la qualsevol de cales que se’ns van apareixent.

És inevitable no parar-nos en el passeig marítim un cop arribem a Roses. Però si ho fem, fem-ho bé, i la millor manera és al capvespre, quan Roses ens presenta, com deia Josep Pla, “les postes de sol més prestigioses del país, les més grandioses i inoblidables”.

Les restes fortificades

A banda de les passejades vora el mar i les excursions per les cales, Roses té la peculiaritat de ser un poble emmurallat pel seu patrimoni rocallós. Dóna la sensació que la Ciutadella i el Castell de la Trinitat vigilen punta i punta de la vila. 

Sortint de la ciutat, ens podem arribar a diferents fortificacions que envolten Roses, com el Castrum Visigot, prou a prop del centre com per arribar-hi caminant.

Si agafem el cotxe i seguim pujant, no podem perdre l’oportunitat de visitar el conjunt megalític. Més enllà de contemplar el dolmen de la Creu d’en Cobertella, el més gran de Catalunya, aquestes empremtes dels primers pobladors rosincs són un itinerari ideal per descobrir indrets amagats en un entorn natural.

Camí Port de la Selva, la darrera herència històrica que envolta Roses és el Castell de Bufalaranya. El turó on s’aixeca proporciona al visitant unes vistes inmillorables de la costa. Un cop allà, és fàcil d’oblidar-se del rebombori característic de qualsevol poble de la Costa Brava. En aquest indret perdut de l’Empordà, ens retrobem amb la tranquilitat pausada que ens defineix.

I tu... quan fa que no t’acostes a Roses?

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
p { margin-bottom: 0.21cm; } La plaça de Toros de Figueres va viure la seva primera [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui

Exposició 'Transparències'

Exposició 'Transparències'

Sala d'exposicions Ca l'Anita

Binti

Binti

Cinemes Albeniz Plaça

Oblidar

Oblidar

Casal de l'obrera

DO: Bny en ruta

DO: Bny en ruta

Comerços de la ciutat

'Paíspaisatge' de Gerard Sala

'Paíspaisatge' de Gerard Sala

Palau de l'Abadia

Prev
Next