Passejades

Comerç i patrimoni, el binomi perfecte

0 vots

La Jonquera - Girona

El municipi fronterer permet al visitant trepitjar racons increïbles del paratge de l'Albera, passejar pel bulliciós barri comercial del Portús, pujar fins al castell de Bellaguarda o visitar el MUME, un centre únic a tot el país

En la majoria de les ocasions que la Jonquera surt a alguns mitjans de comunicació, sobretot a les televisions, és sinònim de conflictes relacionats amb la prostitució, la droga i la immigració.

Però, el municipi fronterer té una llarga llista d'atractius que no té res a envejar als pobles del seu voltant. La Jonquera té patrimoni històric, natural i cultura, aquest darrer accentuat amb l'obertura del Museu Memorial de l'Exili (MUME).

Per als amants de la natura, no pot faltar una ruta a peu o en cotxe per indrets del paratge natural d'interès nacional de l'Albera.

Es pot arribar fins al castell de Requesens i es pot fer a peu el camí que condueix fins al Salt del Fitó, un dels racons verges més espectaculars de la Jonquera. I pels que s'estimin tot el relacionat amb el megalitisme, és imprescindible prendre l'Itinerari 3, que porta fins als dòlmens del Mas Baleta, el dolmen de Canadal i els menhirs dels Estanys. Al carrer Major de la Jonquera, just davant de can Laporta, hi ha el Museu de l'Exili, ubicat a l'antiga sala de Baix.

El MUME és un punt de trobada obligada per conèixer de quina forma es va viure l'exili republicà, tot i que hi ha clares referències a tots els exilis del món.

Just a l'extrem nord del municipi, coronant el barri del Portús, hi ha el castell de Bellaguarda. Aquest castell és una antiga fortalesa que feia de vigilància i protecció fronterera, entre les comarques de l'Alt Empordà i el Vallespir. El castell està situat a prop del coll de Panissars, el pas natural ja utilitzat com a antiga frontera des de l'època romana.

L'Ajuntament del Portús l'ha obert al públic com un dels seus principals reclams. I és que la història de la Jonquera també té el seu contrapunt bèl·lic. Una prova d'això són els búnquers que es van construir durant el franquisme, alguns dels quals curiosament només es van dissenyar per ser camuflats entre els boscos de la Jonquera.

L'exili i els búnquers formen part de la història més recent de la Jonquera.

I per qui únicament vulgui comprar, ja sigui roba, sabates, licors o tabac, el barri del Portús té un ramal de carrers exclusivament comercials on el client francès és el principal visitant.

El Portús és un petit món comercial on darrerament s'han hagut d'habilitar aparcaments per acollir els centenars de vehicles que cada dia de l'any s'hi aturen.

El comerç és un dels punts forts de la Jonquera. Prova d'això és la reactivació de l'associació, la junta de la qual està portant a terme activitats diverses.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
El brunzit del vent i la remor del mar són acompanyants fidels en la visita a uns pobles [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui