Passejades

La botiga de les sorpreses

0 vots

Figueres - Girona

Carrer Joan Maragall. Un aparador de roba i complements ens dóna la benvinguda. La botiga és relativament nova, però la seva història comercial aglutina 150 anys d'activitat davant i darrere del taulell. És a Can Fajol, un establiment històric que ens guarda moltes sorpreses en el seu interior.

Una ciutat es teixeix amb petites i grans històries, amb grans esdeveniments i circumstàncies domèstiques, amb la confluència de la memòria personal i col·lectiva en un pòsit comú que, lentament, va forjant una identitat. Tot passa i tot queda, i sort en tenim dels garants dels records, d'aquelles persones que acumulen històries i vivències i les saben explicar, d'aquells ciutadans que tenen cura de preservar documents i els arxiven i ordenen metòdicament per a les generacions presents i futures.

A la botiga Fajol, situada al carrer Joan Maragall, un establiment que enguany celebra els seus cent cinquanta anys, present, passat i futur, fantasia i realitat, memòria i ficció s'agermanen en una conjunció singular i sorprenent. Tot sembla possible en un edifici que acull i recull moltes de les històries i vivències que ens expliquen com a ciutat.

La botiga, reformada l'any noranta per Ricard Vicens i el polifacètic i brillant Enric Bug –Bug Rogers altrament dit, quan signava historietes underground– ens sorprèn per la seva singular distribució espacial. Amb una brillant disposició dels elements interiors, els clients perceben les parets rectes de l'establiment com diagonals, i les parets diagonals com rectes, de tal manera que tot l'interior adquireix identitat pròpia, un petit microcosmos independent on som atesos amb cordialitat per en Josep i la Núria.

Però aquest efecte òptic singular és només el primer pas, hem començat el viatge cap a les sorpreses quan descobrim que, darrere dos miralls estratègicament situats que esdevenen portes corredisses, s'ubiquen dos dels millors espais de la ciutat: els emprovadors de Can Fajol. Un és gairebé subterrani i s'hi accedeix després de baixar uns graons, l'altre és arran de terra. Ambdós entapissats de vermell, amples, il·luminats amb intel·ligència i amb compartiments gairebé invisibles, són petites cambres suggerents, càpsules a la fantasia que ens permeten imaginar mons mai viscuts.

Tot és possible quan tanquem la porta i ens quedem delectant-nos amb la soledat de l'emprovador. Podem sentir-nos en un compartiment de l'Orient Express, imaginar que estem recorrent les terres bàltiques mentre una impressionant nevada cau més enllà de les finestretes, o pensar que estem en un reservat de la Viena de finals del segle XIX esperant l'arribada de la nostra amant mentre els violinistes zíngars, amb els ulls embenats, toquen el darrer vals dels Strauss. O, per què no, en una cabina al Queen Mary, embarcats des de Southampton i al bell mig d'un viatge transatlàntic camí de Nova York, preparant-nos per a un sopar de gala on compartirem taula amb el capità del vaixell.

Sorpreses inacabables

Però les sorpreses no s'acaben. Una discreta porta permet l'accés als pisos superiors i a un terrat que ens ofereix una perspectiva sorprenent del carrer Maragall, una de les artèries principals del nostre teixit comercial, i de tota la ciutat, gairebé irreconeixible des d'aquesta talaia privilegiada. Per sobre de la botiga descobrim la passió col·leccionista de Josep Fajol distribuïda per les escales i els graons i pels diversos pisos. Sempre hi ha un racó per encabir una rajola, un quadre, una vella porta d'inspiració modernista, últim record de la decoració prèvia a les reformes.

Una altra porta ens permet l'accés al veritable sancta sanctorum de l'edifici, una àmplia sala on un seguit de mobles i vitrines recullen les peces que ha anat recollint al llarg dels anys, destacant per sobre de tot la seva excepcional recol·lecció de material vinculat a la ciutat de Figueres. Postals, cartells, publicacions, fullets publicitaris, recordatoris de comunió, participacions de boda, diaris, carnets de ball de les revetlles de finals del segle XIX o programes de Fires. Tot hi és en aquest arxiu babilònic de la identitat local: etiquetes de roba, paper timbrat dels establiments, paper de regal de les botigues, documents oficials o fotografies de la vida ciutadana. La vida secreta Figueres batega en aquesta Figueroteca on tot està perfectament classificat i ordenat, permanentment assaltat per noves peces que vénen a engrossir aquest catàleg de la vida ciutadana dels darrers cent cinquanta anys.

D'una manera o altra, tots els figuerencs i figuerenques hi som en aquest arxiu de vivències i emocions; uns recordem el cartell d'aquelles Fires on vam passar-nos-ho tan bé, d'altres evoquen aquell nen, ara ja un pare, que va fer la Comunió a la Immaculada, d'altres rememoren aquelles vetllades de boxa de la sala Don Quijote, o les pel·lícules vistes a Las Vegas. Tot hi és, tots hi som a l'arxiu Fajol, memòria de la ciutat.

Tornem a la botiga, lluminosa, gairebé transparent, un veritable aparador que des del carrer permet que sigui contemplat tot el gènere, i allà parlem de les mil i una històries viscudes generació rere generació, de les transformacions de la ciutat, de la metamorfosi del comerç al llarg dels darrers decennis, de com Fajol va passar de vendre barrets de copa i barretines a especialitzar-se en roba d'home esdevenint testimoni, però també motor, dels canvis viscuts

La memòria s'escampa com una impossible boira càlida i ens envolta, i les ficcions imaginades a l'emprovador semblen també voler sortir i barrejar-se amb els records de la ciutat, i d'una manera màgica ens desplacem a finals dels anys cinquanta, quan a l'aparador de la botiga s'escrivien amb blanc d'Espanya els resultats del Tour de France a mida que s'escoltaven les incidències per la ràdio francesa: els canvis de l'etapa, qui anava primer, com s'escapava Martín Bahamontes, com lluitava amb Poulidor o amb Jacques Anquetil, qui arribava primer al Puy de Dôme o qui aconseguia ser el primer a creuar la línia d'arribada.

Tot és possible en un espai que agermana passat, present i futur, en un projecte comercial que enguany està d'aniversari i on la història –i els historiadors– de la ciutat sembla haver trobat un dels seus punts de referència. Quan Ernst Lubitsch va estrenar l'any 1940 la pel·lícula La botiga de les sorpreses The shop around the corner– no ho sabia, però estava parlant de Can Fajol.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Propostes a l'Empordà

Deixa el teu comentari
p { margin-bottom: 0.21cm; } Walk&Bikes proposa una ruta planera i circular [..]
De:
Fins a:

Agenda d'avui

Exposició: 3a Mirada

Exposició: 3a Mirada

Sala d'exposicions Ca l'Anita

Prev
Next