Troba restaurants i allotjaments

El Bulli

0 vots
El Bulli

Cala Montjoi
Roses - Girona

Tel: 972 150 457 Fax: 972 150 717 bulli@elbulli.com

El 1956, a Cala Montjoi, prop de Rosesarriba el matrimoni Schilling i compra un tros de terra al costat del mar, on edifica la seva llar. Amb el temps, instal·len en un petit minigolf i un xiringuito, el qual constituirà els fonaments sobre els quals s'edificarà, any rere any, un restaurant on cridaran elBulli, nom que procedeix del apelatiu carinyós de la propietària, Marketta Schilling, el seu gos bulldog.

A poc a poc, el doctor Schilling, gran gourmet i experimentat viatger gastronòmic, comença a donar forma al seu somni: convertir elBulli en un gran restaurant.

Durant els anys seixanta passen per ell diversos cuiners dels països del nord d'Europa. El 1975 arriba Jean-Louis Neichel, que aconsegueix la primera estrella Michelin. Després d'una sèrie de desacords, Neichel abandona Bulli el 1980, deixant als Schilling en una situació crítica que fins i tot els porta a plantejar el tancament del restaurant.

No obstant això, amb l'arribada a elBulli de Juli Soler, en qualitat de director, comença una nova etapa plena d'entusiasme i el restaurant recupera la posició que ocupava amb Neichel, amb l'ajuda d'un nou cuiner, Jean-Paul Vinay, que aconsegueix la segona estrella. El 1984, la història es repeteix i Vinay abandona el lloc en el millor moment.

Davant la confusió i el desconcert que es creen, Juli recorre a un parell de joves cuiners que treballen en la seva cuina, Christian Lutaud i Ferran Adrià, que salven la situació com poden. Ferran Adrià, format com punxi i rentaplats en un hotel 'Playafels' de Castelldefels, aprèn dels llibres de la 'nouvelle cuisine "i aplica una cuina imitativa brillant. La marxa de Lutaud fa que Adrià prengui les regnes de la cuina. El 1987, el jove xef assisteix a Niça a una xerrada amb un gran cuiner, Jacques Maximin, i allà sent una frase que li marcarà i que canviarà la seva destinació, el d'elBulli i el de la cuina contemporània: "Crear és no copiar. A partir d'aquí, i durant els següents anys, Ferran decideix apartar els llibres en els quals s'ha estat inspirant i es proposa forjar un estil propi.

Adrià i Soler prenen les regnes

El 1996, El Bulli ja és una societat formada per Ferran Adrià i Juli Soler. Adrià és un cuiner amb personalitat pròpia, després d'haver explorat amb profunditat les seves arrels mediterrànies i haver introduït amb irreverència en la seva carta. La seva voracitat creativa l'empeny cap a camins inexplorats a través dels quals sorgeix tot un seguit de noves tècniques que revolucionaran la cuina moderna. El treball d'Adrià-escumes, gelatines calentes, deconstrucció, minimalisme, cerca tècnic conceptual-genera admiració i desconcert entre els comensals. D'una banda, hi ha gent que ho veu com un visionari, un creador que dóna una llum en un àmbit estancat, de l'altra, molts comensals rebutgen aquestes innovacions.

No obstant això, Soler i Adrià continuen amb el seu projecte. Davant la idea, ja iniciada el 1996, que cal crear a l'hivern la carta que es provarà en la temporada següent, l'any 2000 obren el seu taller de recerca a Barcelona. Aviat arriben noves troballes com els aires o l'esferificació. El món gastronòmic i el públic es fan ressò la seva transcendència. La seva aparició a la portada de grans mitjans de comunicació d'importància mundial, com la revista Time, el New York Times Magazine o Le Monde, li encastellen com a personatge de gran influència a nivell internacional, la qual cosa crea una nova polèmica sobre el nou ordre culinari que ell lidera, i que desbanca l'etern regnat de França.

El 2002, The Restaurant Magazine nomena elBulli millor restaurant del món, un guardó que tornarà a concedir el 2006, 2007, 2008 i 2009. Aquest repàs a cinquanta anys d'història ha servit per poder entendre no només els èxits d'uns éssers iconoclastes, sinó també un estil de vida al marge de tendències i de modes.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Suggeriments...

Deixa el teu comentari
L'Hotel Terraza està situat davant de la platja amb accés directe al Passeig Marítim. [..]

Suggeriments...

Deixa el teu comentari
Ara farà gairebé 50 anys que Supermercat Montserrat està en aquest municipi i, des de sempre, [..]

Actualitat

Deixa el teu comentari
Masia Empordà i Lídia Casademont presenten la recepta de febrer

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...