Notícies | Gastronomía

Els perills de menjar de "tupper"

Carmanyoles i ampolles poden ser perilloses si s'escalfen en microones i no s'utilitzen de manera adequada
26-02-2014 16:37
0 vots
Els perills de menjar de tupper

Els perills de menjar de tupper

Neus Fabregat Cabell, doctoranda l'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) de l'UJI analitza en el seu article "Zona reservada per a carmanyoles" els perills d'escalfar i conservar aliments i begudes en carmanyoles i ampolles de plàstic.

L'article, en què explica que "no hi plàstics perillosos, només hi ha plàstics utilitzats incorrectament" li ha valgut el Premi Literari en Valencià de Divulgació Cientificotecnològica 2013 convocat per l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) de la Universitat Jaume I.

La doctoranda explica la importància de conèixer el tipus de plàstic amb què està elaborat cada envàs, informació que es mostra a la base dels recipients amb una numeració de l'1 al 7 envoltada de tres fletxes formant un triangle. Tot i que sempre és més recomanable conservar i, especialment, escalfar, els aliments en envasos de vidre, en cas d'utilitzar- de plàstic dels més segurs per escalfar per exemple en microones són els de tipus 2 , 4 i 5.

Per contra , afegeix que "cal evitar al màxim els envasos que tinguin imprès el 7, ja que aquest dígit fa referència al grup d'altres plàstics, que poden desprendre bisfenol A, substància que s'ha demostrat que pot provocar, entre altres efectes, esterilitat, disminució de la producció de testosterona i fins i tot càncer de pròstata".

La contaminació dels aliments pel que s'anomena "migració" dels compostos del plàstic depèn, a més de la composició del recipient, del temps de contacte entre l'aliment i l'envàs, del tipus d'aliment i de la temperatura d'emmagatzematge.

Sobre aquesta última, l'autora adverteix que "tenint en compte que la temperatura és una factor crític en la migració, és imprescindible saber si el plàstic de la nostra carmanyola és adequat o no per ser escalfat i no escalfar mai amb la tapa ja que la composició d'aquesta sol ser diferent a la de la resta del recipient".

"No cal escalfar mai amb la tapa posada "
Fabregat també adverteix que no és recomanable reutilitzar les ampolles de plàstic marcades amb el dígit 1, ja que després de diversos usos poden desprendre compostos nocius.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Llibre de receptes

Cerca les teves receptes escrivint aquí el nom del plat o algun dels seus ingredients...

Entrants i apeiritius

Deixa el teu comentari
Una proposta de l’Hotel Restaurant Mas Pau, Cuina del Vent