Notícies | Cine

Un andalús al País Basc

El cineasta Emilio Martínez-Lázaro proposa a Ocho apellidos vascos una comèdia d'embolics tot jugant amb els tòpics que caracteritzen la societat basca i l'andalusa
14-03-2014 10:32
0 vots
 ACN

ACN

Tot i comptar amb una filmografia més que extensa i que s'inicia a principis dels anys setanta, Emilio Martínez-Lázaro va assolir un èxit rotund i inesperat l'any 2002 amb «El otro lado de la cama», una comèdia que mesclava amb prou habilitat números musicals i embolics sentimentals i que va propiciar una segona part bastant menys afortunada. Després del drama ambientat en la Guerra Civil que va suposar «Las 13 rosas» (2007), Martínez-Lázaro va tornar a provar sort amb la comèdia romàntica a «La montaña rusa» (2012), film que va passar amb més pena que glòria per les taquilles i que es va endur un seriós correctiu per part de la crítica.

Potser fruit d'aquest fallit intent d'assumir les tasques de direcció i guió alhora, el cineasta madrileny s'ha deixat seduir en aquesta ocasió per un guió aliè signat pels bascos Borja Cobeaga i Diego San José. Artífexs d'un dels debuts més estimulants del recent cinema espanyol amb Pagafantas (2009) i sorgits de la magnífica pedrera que ha esdevingut Muchachada nui, Cobeaga i San José proposen a Ocho apellidos vascos una comèdia que bascula entre la ironia i l'humor més grotesc per contar-nos la història d'en Rafa, un jove sevillà i de casa bona que dedica els dies (i sobretot les nits) a passar-ho bé amb els amics i seduir tota noia que se li posi al davant.

La vida d'en Rafa canviarà radicalment en el moment en què conegui l'Amaia, una jove del País Basc que està de vacances a Sevilla i que es converteix en l'única capaç de refusar els encants del noi. En Rafa, conscient que té un repte entre mans, decideix sortir per primera vegada a la vida de la seva ciutat i viatjar fins al País Basc per trobar la que considera la seva mitja taronja. Allí, en un intent de passar ­desapercebut, intentarà desenvolupar-se com un basc més i fins i tot es canviarà el cognom (fins a vuit vegades, d'aquí el títol del film), un fet que, no cal dir-ho, li provocarà nombrosos embolics.

A l'hora de triar la parella protagonista, Emilio Martínez-Lázaro ha optat per un valor segur pel que fa a ella (Clara Lago) i per un neòfit en el terreny cinematogràfic pel que fa a ell, ja que Dani Rovira només compta amb l'experiència d'humorista que li han proporcionat els nombrosos monòlegs que ha realitzat per terres andaluses. Completen el repartiment dos veterans de la comèdia com són Carmen Machi i Karra Elejalde.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Vacaciones

Siguiendo las huellas de su padre y con la esperanza de construir ese vínculo familiar que tanto ansía, un Rusty Griswold ya mayor decide dar una sorpresa [..]

Més estrenes:

Fotos de cine

Tolkien
Tolkien
Tolkien
Tolkien
Tolkien

Tolkien

Tolkien és un escriptor orfe a la recerca de l'amistat, l'amor [..]

Prev
Next