Notícies | Agenda

Figueres

La companyia Evoéh reinventa la música tradicional a Figueres

L'espectacle 'L'Aire' s'estrena als Caputxins de Figueres, fruit d'un projecte guanyador d'una beca Agita
09-10-2018 15:04
0 vots
Els membres del grup estrenen a Figueres un espectacle de gran format. EVOÉH

Els membres del grup estrenen a Figueres un espectacle de gran format. EVOÉH

«La música popular és com l'aire, no saps d'on ve ni on va. Poc pots saber d'ell, només pots sentir-lo. L'aire es fica lleuger i lliure entre tradició i futur. No té problemes per travessar fronteres, obrir portes o despentinar-nos. No es queda ancorat, és dinàmic i ajuda a canviar de perspectiva, a expandir i comunicar». Amb aquestes paraules presenta la companyia Evoéh el seu darrer espectacle anomenat precisament L'Aire, guanyador d'una beca Agita de l'Ajuntament de Figueres, que s'estrena divendres als Caputxins, a les nou del vespre.

L'espectacle proposa cants tradicionals i populars catalans recollits per Felip Pedrell i reinventats per Evoéh, en un gran format que combina música, dansa i poesia. Es tracta «d'un projecte que està profundament inspirat en la tradició musical popular catalana, a través d'un estudi seriós de més de cent cançons recollides per Felip Pedrell, pels seus col·laboradors o en l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya» explica Jesús Olivares, que s'ha encarregat de fer els arranjaments de la música. Felip Pedrell (Tortosa, 1841 - Barcelona, 1922) va dedicar la seva vida a enaltir i treballar amb la música de tradició popular. El més important de la seva missió va ser la creació de la musicologia moderna espanyola.

Impuls a través de la dansa

L'Aire està confeccionat amb més de 70 cançons recopilades per Pedrell a Catalunya, València i Balears. Després de molts anys atrapats en els seus llibres, en aquest projecte reprenen el seu viatge, envoltats del flamenc, la fusió, la música moderna i la clàssica. La dansa, que s'inclou en aquest espectacle i que està present moltes vegades en els projectes d'Evoéh, vol mostrar la valentia, l'esperança, el misteri, l'alegria, la bogeria i la serenitat.

Evoéh reelabora la cultura popular en molts sentits, a L'Aire. La utilització dels textos, alguns amb la seva melodia original, uns altres que s'intercanvien, afegint també altres de noves, inspirades, o no, en la tradició. El mateix passa amb la música. N'hi ha de totalment nova i n'hi ha de transcrita fidelment de la tradició popular o dels treballs de Felip Pedrell. En molts casos hi ha una transfiguració, una recomposició de la música per expressar-la en nous llenguatges.
El resultat és un treball que, tot i que respectuós amb Felip Pedrell i la seva obra, té aquest aire innovador que sempre insufla Evoéh en tots els seus projectes.

La presentació, a Figueres, promet ser tot un esdeveniment, destaca Olivares, oferint el seu nou muntatge d'una forma especial, coincidint amb l'estrena i amb el grup al complet i alguna sorpresa, set músics a l'escenari i una ballarina per mostrar tota la grandesa de l'espectacle.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: