Notícies | Agenda

L'Escala

Repassen els cent anys del pailebot 'Santa Eulàlia'

Enric Garcia, del Museu Marítim de Barcelona, ofereix una xerrada sobre el vaixell dissabte
14-09-2018 12:59
0 vots
El pailebot fou construït el 1918 MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

El pailebot fou construït el 1918 MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

El pailebot Santa Eulàlia és un dels velers més antics en actiu a la Mediterrània. Enguany, justament, compleix cent anys, una fita que pocs vaixells han assolit arreu del món i que l'han convertit en un símbol de Catalu­nya. Aquest pailebot també és important per l'Escala, ja que, en els vint-i-tres anys d'història de la Festa de la Sal, cada any, a excepció d'algunes edicions, ha participat emulant el vaixell que transportava la sal. Per conèixer millor les vivències d'aquesta embarcació històrica, el cap de documentació del Museu Marítim de Barcelona, Enric Garcia, oferirà una xerrada aquest dissabte a les 11 del matí al mateix Alfolí de la Sal.

Al llarg de tot aquest any, el Museu Marítim ha organitzat un munt d'activitats al seu voltant que han servit per donar a conèixer detalls sobre aquest vaixell singular, com ara que fou construit el 1918 en una drassana de la platja de Torrevella, a Alacant, per ordre de l'armador Pascual Flores. El batejà com a Carmen Flores, el nom d'una de les seves filles, i s'usà per transportar cereals, fusta, sal i minerals. Posteriorment canvià de mans, nom i d'usos i també va ser motoritzat. Fa 21 anys, quan anava a ser desballestat, el Museu Marítim el va adquirir per incorporar-lo a la seva col·lecció. El 2011 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Ara és una extensió del museu a l'aigua.

Facilitat de navegació

Al llarg dels segles XVIII i XIX, els pailebots eren models d'embarcació comuns a la Mediterrània per la seva versatilitat d'usos i la facilitat de navegació, a diferència d'altres models que requerien més personal i presentaven més dificultats de maniobra i navegació.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: