Notícies | Agenda

L'Escala

La Festa de la Sal uneix l'Escala i Mallorca

Actua la colla Tall de Vermadors de Binissalem i l'intercanvi de danses es fa, per primer cop, a La Punta
14-09-2018 12:50
0 vots
Trenta-quatre dansaires i músics mallorquins integren la colla TALL DE VERMADORS

Trenta-quatre dansaires i músics mallorquins integren la colla TALL DE VERMADORS

Després de la primera jornada, la Festa de la Sal de l'Escala arriba al seu dia fort aquest dissabte. A banda de les portes obertes al Museu de l'Anxova i de la Sal, a l'Alfolí de la Sal i les visites guiades a la casa de pescadors Can Cinto Xuà, ja al matí a la Platja tenen lloc els tallers de danses, barquetes de suro, nusos mariners o salaó d'anxoves. A les 11, el cap de documentació del Museu Marítim de Barcelona, Enric Garcia, oferirà una conferència sobre els cent anys d'història del pailebot Santa Eulàlia que, un any més, també hi serà present emulant el vaixell de la sal.

En aquest acte dedicat al pailebot Santa Eulàlia serà quan es recordarà la figura de John Robinson, expresident de l'European Maritime Heritage. "Ell estimava molt la festa; l'any passat va venir i es va enamorar de l'alegria i espontaneïtat que transmetia la gent malgrat que va caldre anul·lar els actes a l'aire lliure per la pluja", comenta Lurdes Boix, coordinadora de la celebració i directora del Museu de l'Anxova i de la Sal. A l'acte, doncs, assistirà la seva vídua. Tot seguit, La Vella Lola i els Cantaires del Montgrí oferiran un concert d'havaneres que serà el preludi de tot el que es desplegarà a partir de les 5 de la tarda. A la Platja, tindrà lloc la mostra d'oficis mariners i l'arribada del vaixell de la sal. Una hora més tard, l'accés s'obrirà al públic.

A les 7 de la tarda, serà el moment de l'intercanvi de danses entre l'esbart local La Farandola i els mallorquins Tall de Vermadors. Aquesta proposta, per primer cop, es trasllada a la Punta on també hi haurà unes carpes per ubicar-hi les tavernes. A dos quarts de 9 s'apagarà tota la il·luminació per donar pas a un dels moments més esperats de la jornada, el tradicional Ball del Drac.

Els balladors, encapçalats per un dansaire amb una teia de foc encesa a la boca, aniran baixant de la Punta a la Platja per finalment introduir-se dins l'aigua. Serà aleshores quan arribaran les barques amb les veles il·luminades i s'encendran les candeles a la Riba, i la seva venda servirà també per una causa solidària. Boix explica que repetiran l'entitat triada l'any passat, ja que la pluja no va permetre l'activitat. Es tracta dels Amics de Guinea Conakry. L'edició anterior es van recollir 504 euros que van servir perquè Catalunya Casamance construís dues aules escolars al Senegal. La festa es clourà amb la trobada de cançons vora mar i un ball amb Els Montgrons.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: