Notícies | Agenda

La Jonquera

Muralles de Requesens, pedres dels Rocabertí, escapada al cor de l'Albera

La fortalesa, de propietat privada, es pot visitar els caps de setmana i els dies festius
12-08-2018 06:26
0 vots

El Paratge Natural de l'Albera ofereix múltiples possibilitats de descoberta per a tots aquells que vulguin entendre el paisatge empordanès i la seva història des de les altures. Per això us proposem fer camí cap al castell de Requesens, una fortalesa medieval de la qual en tenim referències des de finals del segle X i que presenta un aspecte imponent als ulls del visitant.

Situat al peu del Puig Neulós, Requesens va viure els seus millors moments sota els dominis del Comtat d'Empúries en mans del vescomtat dels Rocabertí. Precisament fou Tomàs de Rocabertí, comte de Peralada, qui encarregà la seva reconstrucció entre 1893 i 1899. Els treballs, dirigits pel mestre d'obres Alexandre Comalat, ens van llegar una fortalesa diferent de l'original, però amb un encant especial que la converteix en objecte d'admiració per als excursionistes i, en especial, per als grups familiars, ja que els petits troben mil i un motius per a esplaiar la seva imaginació.

La fortalesa ha viscut èpoques d'esplendor i de decadència. Fins i tot ha estat escenari cinematogràfic. L'any 1985 s'hi va rodar El caballero del dragón, dirigida per Fernando Colomo.

Per arribar al castell de Requesens ­–a peu, en bicicleta o amb vehicle motoritzat–, podeu fer-ho des de Cantallops o des del nucli de Vilartolí de Sant Climent Sescebes. Totes dues rutes són per camins de terra, practicables, però que obliguen a circular-hi amb prudència i respecte cap a la resta d'usuaris i el mateix territori. En alguns punts trobarem tanques i filats (vailets) de control per al bestiar, atès que és ter­ra de pastura.

La fortalesa i el seu entorn són de propietat privada. El castell és obert a les visites tots els caps de setmana i els dies festius, d'11 del matí a 5 de la tarda. A l'agost serà obert cada dia. Si voleu conèixer la seva història i distribució amb més profunditat, s'organitzen visites guiades a 2/4 de 12 (telèfon de contacte 646 17 95 09). A prop hi ha la Cantina, espai hospitalari de restauració.

El castell de Requesens ens sorprendrà per la seva grandària i pel fantàstic paisatge que s'albira des de les seves terrasses i finestrals.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: