Notícies | Agenda

Castelló d'Empúries

La Fira Agrícola i la del Pa de Castelló conflueixen el cap de setmana

L'Ecomuseu-Farinera i la Cooperativa Agrícola impulsen tallers, espectacles i exhibició de maquinària
11-05-2018 12:31
0 vots
Aquest any també s'exhibirà maquinària antiga GERARD BLANCHÉ

Aquest any també s'exhibirà maquinària antiga GERARD BLANCHÉ

L'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries i la Cooperativa Agrícola de Castelló han decidit unir esforços concentrant, aquest dissabte i diumenge, dues de les seves activitats estrella: la Fira Agrícola d'ocasió, de la qual es fa la segona edició, i la Fira del Pa, que compleix vint anys. "Volíem unir sinergies", reconeix la directora de l'Ecomuseu-Farinera, Carme Gilabert. Seran, doncs, dos dies d'activitats lúdiques i culturals que aproparan el públic al món agrícola i al del pa.

Per anar fent boca, dissabte passat ja es va inaugurar, a l'Ecomuseu, l'exposició 'La Farinera 1994' amb la qual el fotògraf Francesc Guillamet rescata, gràcies a l'art de Carlos Barrantes, trenta-set imatges, en blanc i negre, sobre aquest espai museístic i el seu entorn quan encara tenia activitat industrial amb Emer Ungé com a responsable. Per a Gilabert, aquestes imatges "reforcen encara més que aquest era un patrimoni a conservar i que la transformació com a museu no va afectar la fàbrica".

Guillamet explica que les fotos les va fer el 1994 arran d'un encàr­rec d'un audiovisual sobre l'ecosistema del Rec del Molí. "Recordo que s'hi estava molt bé i l'hospitalitat de l'Emer", rememora el fotògraf que, a la Farinera, hi va trobar la calma i la tranquil·litat que sempre cerca en el seu treball. Visità el Molí sis vegades i d'aquella experiència naixeren moltes imatges, algunes de les quals evidencien la petjada de les persones que hi treballaven, la cura amb la qual cuidaven la maquinària.

D'altra banda, aquest dissabte, l'activitat es concentra a la Cooperativa Agrícola on es farà la Fira d'Ocasió iniciada amb èxit l'any passat. Inicialment, s'ha previst la participació de sis expositors i inclourà la presentació del vídeo És farina de Girona, promogut per la mateixa Cooperativa i el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines. També s'ha programat un dinar popular, a les 2 del migdia, i l'actuació de l'Esbart Dansaire de Castelló, a les 4 de la tarda.

Diumenge serà la jornada dedicada a la Fira del Pa que, en comptes de fer-se el juny, es trasllada al mes de maig. Com l'any passat, però, es tornaran a exhibir una antiga màquina de batre i una de segar i lligar que es posaran en marxa a 2/4 de 12 del migdia i a 2/4 de 6 de la tarda. Ambdues màquines han estat cedides per la Cooperativa Agrícola i s'instal·laran al pati de la Farinera, que es troba en ple procés de renovació. "Necessitàvem una reordenació exterior per ser tan atractius exteriorment que el públic no pugui passar sense entrar", reconeix la directora.

Entre les novetats d'enguany destaca la possibilitat d'anar en trenet pels camps de blat de Castelló (de 10 a 12 del matí); participar en un taller de paper artesà decorat amb blat (11 matí); a les visites Joc de farinons o gurmet (a les 12 i 2/4 d'1 del migdia) o a un taller per descobrir tots els secrets del pa (6 de la tarda). La Fira, on s'espera més d'una trentena d'artesans que s'instal·laran al voltant de l'Ecomuseu, inclourà també l'espectacle 'Atrapasomnis', al porxo de la biblioteca a les 5 de la tarda, i una xocolatada per recollir diners per al viatge de final de curs dels alumnes de 3r d'ESO de l'institut.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: