Notícies | Agenda

Figueres

Taller de Teatre acosta al públic a la paraula alquímica de Josep Palau i Fabre

Porta a escena 'Viure en l'alquímia del ser' aquest divendres a la Sala La Cate de Figueres
22-02-2018 14:21
0 vots
L'obra se sustenta en textos poètics, teatrals i narratius JON IKER AIZPUN

L'obra se sustenta en textos poètics, teatrals i narratius JON IKER AIZPUN

El 23 de febrer del 2008, el poeta i crític d'art Josep Palau i Fabre va morir. Just aquest divendres es compliran, doncs, deu anys de la seva absència. Immersos dins els actes de l'Any Palau i Fabre, la companyia Taller de Teatre de Figueres porta a escena a la Sala La Cate, coincidint amb la data, 'Viure en l'alquímia del ser', un espectacle de producció pròpia gestat a partir de textos poètics i teatrals i contes d'aquest alquimista de la paraula. Serà a partir de les 21.00 hores.

Fa deu anys, la formació ja va crear un muntatge a partir dels 'Poemes de l'Alquimista' (1952). Aquella va ser una primera aproximació a la figura d'un dels escriptors més desconeguts, cabdals i complexos de la literatura catalana. "És un filòsof que afirma ser el seu propi experiment; és un gran alquimista que s'emmiralla en Ramon Llull i Arnau de Vilanova i això no és casual", apunta Magda Bosch, directora del nou muntatge.

Palau i Fabre, un creador culte, pulcre, rigorós i curiós, va mantenir sempre una actitud vital i creativa molt antisistema que "defugia l'encotillament" que marca la societat. Ho afavorí la seva estada de quinze anys a París. Allí és on publica Poemes de l'Alquimista i es deixa empeltar de dramaturgs que l'influïren molt com Antonin Artaud o d'artistes com Pablo Picasso, de qui fou un gran estudiós. Després d'aquell període a la capital francesa, torna a la Catalu­nya "colonitzada" i s'instal·la a Grifeu, a Llançà, on segueix cercant "aquell jo que el captiva i el llaura, alhora". "L'home és un animal que es busca", deia el poeta.

Per Palau i Fabre, era necessari un aprofundiment de la paraula, "l'instrument de més precisió que m'ha estat donat per a conèixer-me". "La seva vida és la seva paraula i la seva paraula la seva vida, però a partir de diferents miralls", apunten des de Taller de Teatre. La teoria dels miralls o la dels colors, com molts altres elements de la seva obra, també es reflecteixen en el muntatge. Abordar Palau i Fabre no és senzill, requereix una predisposició del lector-espectador per enfilar i seguir el viatge d'exploració que ell va fer.

Impregnat dels seus personatges
La manera com Palau i Fabre viu el procés literari és del tot compromesa: ell, sempre, es posa a la pell de tots els personatges que crea, "s'impregna fins al moll de l'os" quelcom que esdevé un fort trasbals personal. Aquest tret quedarà ben palès divendres, quan els nou actors que pujaran a escena ­seran, cadascun d'ells, Palau i Fabre. Es podran, doncs, escoltar fragments dels seus 'Contes despullats' i, per descomptat, de 'Teatre de Don Joan', una obra diversa que ben pocs directors s'han atrevit a representar.

Un dels elements a destacar del muntatge que es presenta a Figueres és la música en directe d'Albert Cuevas, "un altre alquimista", que anirà fluint al llarg de l'espectacle. A més, es completarà amb escenografia amb simbologia realista i onírica, així com elements que remeten als artistes i l'imaginari dels autors i escenaris dels quals es va empeltar com Baudelaire o Freud.

Per fer possible aquest muntatge, dirigit per Magda Bosch, s'han unit sensibilitats. Així, els nou actors són: Lluís Bosch, Gerard Carrión, Gil Campayo, Carmeta Gifre, Gemma Gumbau, Elena Heredia, Quim Llauger, Josep Antoni Tudela i Anna Turró. Completen l'elenc el músic Albert Cuevas; Alfons Gumbau a la il·luminació; Sílvia Cortada (cal·ligrafista); Jaume Illa (disseny cartell); les productores Núria Bassagañas i Maria Pallejà; Emma Guillamet i Montse Bofill (regidores) i la col·laboració del fotògraf Jon Iker Aizpun.

Per aprofundir una mica més en l'univers de Palau i Fabre, la biblioteca de Figueres exhibeix, fins al 3 de març, una exposició itinerant de la Institució de les Lletres Catalanes. La vigència del seu pensament podria posar llum, fins i tot, en aquests temps convulsos que viu el país i no repetir els mateixos errors. Només cal llegir 'Mots de ritual per a Electra'.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: