Notícies | Agenda

Figueres

Els Pastorets de Figueres busquen la complicitat del públic amb un rol més actiu

El director d''El primer Nadal dels Pastors' vol embolcallar la platea en la trama argumental
21-12-2016 12:44
0 vots
Una escena dels Pastorets figuerencs. BORJA BALSERA

Una escena dels Pastorets figuerencs. BORJA BALSERA

Integrar el públic dins l'espectacle i fer-lo partícip de l'acció esdevenint-ne, gairebé, un personatge més és la voluntat amb la qual ha estat treballant Ernest Ollero, director d'El primer Nadal dels pastors. L'obra es representa aquest dilluns que ve, diada de Sant Esteve, al Teatre Municipal El Jardí de Figueres. Partint de petits canvis substancials, ha volgut potenciar les accions d'alguns dels personatges, sobretot dels àngels i dels dimonis, perquè el públic se senti més imbuït i implicat dins la història.

Ernest Ollero és conscient del recorregut que té aquest muntatge dins la tradició del teatre popular. "Un espectacle que englobi tanta gent dins l'àmbit professional seria insostenible i s'aconsegueix a escala amateur gràcies a la voluntat i la il·lusió de tothom", explica el director, que en fa un balanç molt positiu de l'edició anterior. "Era el meu primer any i anava molt perdut i amb certa por, em feia respecte, però estic molt agraït, perquè jo vaig arribar amb idees i lectures noves al voltant de l'espectacle i tot l'equip es va mostrar disposat i molt obert a escoltar-me", recorda tot assegurant que, tan bon punt va abaixar-se el teló de la darrera funció va començar a treballar amb noves propostes per arribar a un objectiu ben clar: la implicació del públic. "La idea no és treure la gent a fer res, l'espectador seguirà mantenint el seu paper, però el seu rol serà més actiu", reconeix. En aquest sentit, el públic, tan bon punt accedeixi al teatre, ja copsarà aquesta idea i se sentirà partícip.

Canvis subtils d'escenografia

D'altra banda, enguany no es veuran grans canvis d'escenografia tot i que Ollero ha redistribuït elements dels quals ja disposaven, però que no ajudaven massa a l'acció. A banda de la sessió d'obertura, que coincideix amb la festivitat de Sant Esteve, també hi haurà representació els dies 30 de desembre, a les 8 del vespre, i el 6 de gener, a les 6 de la tarda.

Un elenc molt jove i totalment entregat

Els Pastorets és un espectacle tradicional i popular. Ernest Ollero explica que "intento ser fidel als seus orígens i proposar els canvis pel que fa als personatges i la seva part interpretativa". Treballar amb un elenc tan gran –són unes 120 persones, 80 de les quals dalt de l'escenari– no és gens fàcil. La bona predisposició de tothom, però, ajuda i molt. En aquest sentit, Ollero destaca com el muntatge ha connectat molt bé amb la gent jove. De fet, la cinquantena d'actors que fan d'àngels i dimonis tenen entre 13 i 18 anys. "Ells esdevenen una part fonamental de l'obra i així els hem intentat que ho sentin", comenta el director.

El cartell promocional és obra de Manel Gràvalos

Si hi ha quelcom que caracteritza els Pastorets que es fan a Figueres és el seu cartell promocional. Ja fa anys que el seu disseny busca modernitzar una tradició molt arrelada, una qüestió que no és fàcil. El dissenyador Manel Gràvalos, que ja va generar força polèmica amb el seu cartell contemporani de les Fires de la Santa Creu, ara tampoc ha volgut quedar-se curt. La proposta és del tot suggerent, gens complaent, buscant l'impacte. Com expliquen des d'Els Pastorets, el disseny "representa la dualitat humana: un ésser pur que neix d'un cos carnal".

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a:

No t'ho pots perdre. . .

Visita dels gegants de Santa Coloma de Farners

Espectacles

Visita dels gegants de Santa Coloma de Farners

Residència Geriàtrica Sant Salvador d'Horta - Santa Coloma de Farners

Glòria Vila

Concerts

Glòria Vila

Guingueta dels Jardins de les Pedreres - Girona

Cercavila de gegants i capgrossos

Festes

Cercavila de gegants i capgrossos

- Santa Coloma de Farners

Barraques 2019 i concerts

Concerts

Barraques 2019 i concerts

Parc de Sant Salvador - Santa Coloma de Farners