Notícies | Agenda

Castelló d'Empúries

Castelló d'Empúries viurà a ritme de rumba les festes del Carme

Sabor de Gràcia i Merkado Negro protagonitzen dissabte un concert a la platja, entre els actes de la celebració
14-07-2016 17:24
0 vots
Castelló d'Empúries viurà a ritme de rumba les festes del Carme

Castelló d'Empúries viurà a ritme de rumba les festes del Carme

Sicus Carbonell, cantant de Sabor de Gràcia, parla amb il·lusió del concert que dissabte se celebra a Empuriabrava dins les festes del Carme. Que un Festival com Sons del Món aposti per la rumba catalana és una satisfacció, i "estem realment agraïts". Actuaran acompanyats de Merkado Negro. L'entrada és lliure.

La banda formada per Antonio Carbonell, conegut com a Sicus, fa més de dues dècades que es dedica a posicionar i innovar la rumba catalana. En el seu últim teball l'han fusionat amb estils com el pop i l'ska, però sempre mantenint l'essència del gènere.

A Empuriabrava prepareu una gran festa?
Sí, una festa de rumba on combinarem cançons de l'últim disc Gitanos catalans amb temes d'altres discos com Què volen aquesta gent, alguna rumba més intimista, amb altres més ballables i també portarem algunes versions que nosaltres fem. Com que estem a Empuriabrava, farem la versió de l'Empordà que hem gravat amb Gerard Quintana i alguna altra versió. Dins el nostre espectacle portarem ball, és una novetat d'aquest any i també estrenarem una cançó en castellà que esperem que estigui al pròxim disc.

Cada espectacle s'adapta a l'escenari on actueu?
Sí, tenim dos repertoris, un per a teatre i després l'espectacle on la gent el que vol es anar allà i ballar, està garantit que la gent s'ho passarà be!

Què us sembla l'aposta de Sons del Món?
Ens fa molta il·lusió que un festival de prestigi com Sons del Món ens hagi convidat, es necessita que la rumba catalana estigui als festivals de Catalunya, però, per desgràcia, són poquets els que s'atreveixen a programar-la i crec que és una gran aposta de Sons del Món, estem molt il·lusionats.

Penseu que és un gènere poc reconegut?
A banda de Sabor de Gràcia, jo presideixo l'Associació Professional d'Autors i Creadors de Rumba Catalana (APAC Rumba Catalana). El que volem és que la rumba catalana estigui a tot arreu, que tingui el mateix dret que les altres músiques, penso que la riquesa d'un festival és programar en funció de les músiques que hi ha al país, o de totes a les que a la gent li agrada i consumeix i la rumba catalana agrada, jo diria a un 70-80 per cent de la població.

Vosaltres fa molts anys que treballeu per posicionar el gènere en el lloc que li pertoca...
Per ser exactes, el novembre complirem 22 anys. Vam començar de molt joves, el que passa és que ens ha tocat nedar contra corrent. Ara estem preparant la candidatura perquè la rumba catalana sigui patrimoni de la humanitat i necessitem vertebrar la rumba catalana aquí, i la manera de fer-ho és que hi hagi festivals que programin rumba, per això hem creat, des de l'associació, el festival itinerant RumbaFest. L'any que ve volem que arribi a totes les capitals de província, que no sigui només una cosa de Barcelona, perquè la rumba catalana és de tothom i la volem portar a tot arreu. No podem vendre el nostre producte si nosaltes no hi creiem.

Per què creieu que costa tant?
La gent té la rumba com a consum d'estiu i festes major, però no es veu com una música de creació catalana, quan és un invent de Catalunya com la sardana. Molts programadors no se la volen jugar, si són festivals privats. Aquí la rumba no té els mateixos drets que les altres músiques, si no estaria programada a tot arreu... Ara hi ha uns 40 grups de rumba i la majoria no són gitanos. Quan vaig començar amb el grup Ai, ai, ai, el 1991, era l'explosió del rock en català, sempre he anat una mica en contra corrent, la rumba sempre ha estat allà, però no es té com a música del país.

Quina ha estat l'evolució de la rumba?
Els clàssics de la rumba com Peret, el Gato Pérez, els Amaya, van tenir una època daurada: la rumba tenia un so clàssic de guitarres, palmes i percussió, però no et pots quedar fent això, cal portar-ho cap a altres bandes. Amb el ventilador, el 99 per cent de les cançons es poden fer en rumba. Agafar un Boig per tu i fer-la en rumba o l'Estaca o l'Empordà, tot això ho hem fet... El que volem mostrar és que en rumba es pot fer tot, però amb un mínim de qualitat, sempre hem volgut innovar en versions, lletra i estil musical, però conservant l'essència.

Amb ganes de retrobar el públic de l'Empordà, feia temps que no veníeu per aquí?
El públic de l'Empordà és molt agraït, quan hem vingut sempre ens hem portat un gran record, és un públic molt rumbero. El que vol l'artista, indepentdentment de viure d'això, és que el públic s'ho passi bé, que el vegis gaudint. Per sobre de tot, això és el millor premi que podem tenir, les coses materials van i vénen, però el caliu del públic sempre et queda.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a:

Televisió

Deixa el teu comentari
Després de sis anys, el destí de les recluses de Litchfield torna a estar dividit