Xerrades i Conferències a Girona

Què som i quin és el sentit d'allò que produïm? L'ésser humà i la cultura a la llum de la Ps

0 vots
Què som i quin és el sentit d'allò que produïm? L'ésser humà i la cultura a la llum de la Psicoanàlisi
Què som i quin és el sentit d'allò que produïm? L'ésser humà i la cultura a la llum de la Psicoanàlisi

Casa de Cultura de Girona

Pl. hospital, 6 17002 - Girona

Telèfon: 972 202 013
Web oficial
24 de Maig de 2019
Horari: 19:00

A Aula A

Conferència "Què som i quin és el sentit d'allò que produïm? L'ésser humà i la cultura a la llum de la Psicoanàlisi", amb Jordi Fernàndez i Dr. Josep Miquel Pueyo, Psicoanalistes

Què som i què és la cultura són dues qüestions freudianes i, així doncs, essencials i fonamentals pel coneixement de l'ésser humà. Les respostes a aquestes preguntes no falten en l'àmbit cultural, des de les pròpies de les religions a les d'algunes ciències, passant per les de la filosofia, l'antropologia i la política. Però totes i cadascuna de les propostes dels erudits difereixen d'allò que descobreix la psicoanàlisi i, en primer lloc, Sigmund Freud (1856-1939). Això és perquè la disciplina que va inaugurar el primer psicoanalista al començament d'un nou segle no segueix les anteriors, fet que obeeix a la nova fonamentació clínica i ètica del psicoanàlisi. Els fonaments psicoanalítics subverteixen els discursos ideològics i, per tant, els discursos de domini que encara existeixen i es propaguen indiscriminadament malgrat els descobriments de Freud. Només cal recordar, en aquest sentit, les pernicioses variants del discurs de l'Amo, entre les quals es troba el pseudodiscurs Capitalista, que han causat i causen estralls a la dignitat del subjecte-del-desig, qüestions d'estructura que va formalitzar i aclarir Jacques Lacan (1901-1981) amb la matematització dels quatre discursos existents (l'esmentat discurs de l'Amo, discurs Histèric, discurs Universitari i discurs del Psicoanalista).

En aquesta xerrada-col·loqui pretenem donar llum al desig de l'ésser humà en relació al sentit i funció del conjunt de les seves produccions, des de la espiritualitat a la ciència passant per l'art i la filosofia pràctica, així com a les idees i objectes que conformen el mercat de consum de l'època hipermoderna que s'albira fruit dels avenços tecnològics i la deflació de l'operador estructural del complex d'Èdip que és la Funció-del-Pare.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Altres actes relacionats

Congrés de paisatge

Xerrades i Conferències

Congrés de paisatge

Lloc: Auditori Palau de Congressos - Girona

Data: Tot l'any

El Coloquio Internacional [llegir +]
De:
Fins a:

No t'ho pots perdre. . .

Barraques 2019 i concerts

Concerts

Barraques 2019 i concerts

Parc de Sant Salvador - Santa Coloma de Farners

Cinema a la fresca: 'Vaiana'

Projeccions Cine

Cinema a la fresca: 'Vaiana'

Pati de l'Escola La Vila - Palamós

Visita dels gegants de Santa Coloma de Farners

Espectacles

Visita dels gegants de Santa Coloma de Farners

Residència Geriàtrica Sant Salvador d'Horta - Santa Coloma de Farners

L'Olot de Gil Anglada

Xerrades i Conferències

L'Olot de Gil Anglada

Casal de Sant Miquel - Olot