Libros a Girona

Presentació del llibre '1939: l'exili del magisteri de Catalunya' de Salomó Marquès

0 vots
Presentació del llibre '1939: l'exili del magisteri de Catalunya' de Salomó Marquès
Presentació del llibre '1939: l'exili del magisteri de Catalunya' de Salomó Marquès

Casa de Cultura de Girona

Pl. hospital, 6 17002 - Girona

Telèfon: 972 202 013
Web oficial
18 de Setembre de 2019
Horari: 19:00

A Aula Magna

Molts anys de silenci han fet que desconeguem aspectes importants de la nostra història recent. A Catalunya, durant la República, el treball dels mestres va ser una peça clau per transformar el país, amb una escola que tenia per objectiu aprendre a pensar i no pas emmagatzemar, passar de súbdits a ciutadans. Aquesta experiència positiva i renovadora va acabar malament, amb la victòria militar dels feixistes, i molts mestres varen haver de marxar a l'exili.
En aquest llibre es presenta una panoràmica general del que va passar amb aquests homes i dones, demòcrates, republicans i excel·lents professionals.
S'explica qui eren, què feien, l'estada als camps de concentració, la sortida cap a altres països, especialment a Amèrica, com varen treballar allà impulsant un ensenyament renovador i actiu... I també es parla del retorn d'alguns d'ells i de les difi cultats per continuar exercint sota el règim franquista. Una història massa desconeguda que vol retre homenatge a aquests mestres que lluitaren i sofriren per una escola nova i per una societat més justa.
Salomó Marquès Sureda (L'Escala, Alt Empordà, 1942) és catedràtic d'Història de l'Educació de la Universitat de Girona i ha estat president de la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana. A la dècada dels vuitanta del segle XX va començar a investigar sobre el magisteri de Catalunya durant la República i la dictadura franquista, de manera especial sobre l'exili del 1939. L'any 1995 publicà L'exili dels mestres (1939-1975) i ha continuat escrivint sobre el tema: La repressió del professorat a Catalunya sota el franquisme (1939-1943); Els mestres de la República; Mare de Déu, quina escola! Els mestres contra Franco... i sobretot monografies i estudis sobre mestres exiliats.
Salomó Marquès s'endinsa en un passat obscur i en treu clarors de resistència. Al llarg dels anys, ha fet una feina impagable de divulgació entre estudiants universitaris i població en general de les rutes d'exili i de la petja que els mestres catalans exiliats i silenciats van deixar als països que els van acollir.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a:

No t'ho pots perdre. . .

Maruja Limón

Concerts

Maruja Limón

La Copa - Girona

Black Music Big Band

Concerts

Black Music Big Band

La Copa - Girona

La Tosca Brava

Concerts

La Tosca Brava

La Copa - Girona

Carnaval d'Olot

Espectacles

Carnaval d'Olot

Ajuntament d'Olot - Olot