Exposicions a Girona

Ernest Costa, Notari del Territori

0 vots
Ernest Costa, Notari del Territori
Ernest Costa, Notari del Territori

Festa Major de Sant Martirià 2020

Pg. de la Indústria, 25 17820 - Banyoles

Web oficial
del 16 de Octubre al 13 de Desembre de 2020
Gratuït

Museu Darder de Banyoles

L'Ernest Costa és un dels millors coneixedors dels Països Catalans i la seva gent. Trepitja a fons aquests territoris per fer-hi fotografies. Però també en poden sortir articles, publicats sovint a revistes i llibres de prestigi.

L'Ernest Costa va néixer a Bescanó i viu a Fontcoberta. És un dels millors coneixedors dels Països Catalans i la seva gent. Trepitja a fons aquests territoris per fer-hi fotografies i recollir dades. D'aquí en poden sortir articles, publicats sovint a revistes i llibres de prestigi, amb una persistent vocació, dedicació i curiositat. Sobretot, ha aconseguit enraonar a fons amb centenars i milers de persones. Moltes d'elles anònimes, si bé és on hi ha sabut copsar històries familiars, variants lingüístiques d'arreu, coneixements de feines aperduades o actuals, sobre quins són i on hi ha arbres monumentals, usos i utilitats de les plantes, topònims, pous de gel, de glaç, de calç i d'altres. En realitat, sembla que li agrada tot, i s'entusiasma sovint en descobrir novetats o detalls de moltes temàtiques interessants. Les seves llibretes continuen encara omplint-se de dades minucioses, com per exemple de quan les plantes broten i posen fulles, floreixen o minven.

Una saviesa d'aquest nivell, l'ha pogut divulgar en els escrits, però també ha exercit com assessor en cinematografia i producció d'audiovisuals. De la mateixa manera, molta gent també havia escoltat les seves recordades intervencions a «El Matí» de Catalunya Ràdio, on a l'espai «Paisatges al punt» i al costat de l'Antoni Bassas que era el director del programa, l'Ernest recomanava visitar indrets amb itineraris interessants.

En aquesta exposició al Museu Darder, es procura presentar la figura de l'Ernest tal com és ell: incansable, tenaç, inquiet, rigorós, humil… i especialment enamorat de Catalunya. Les fotografies que podreu veure, les ha triat entre els milers d'imatges que al llarg dels anys ha pogut captar. També s'hi mostren alguns dels seus estris professionals que l'han acompanyat, posant de manifest les dificultats que la tècnica, els factors climàtics i els esdeveniments menys esperats l'han forjat en el seu periple constant.

Es podran veure determinats objectes curiosos, emotius i ja històrics per ell, recordant vetllades memorables amb pastors o pagesos, o que poden evocar situacions compromeses de les quals, per explicar-ho, caldria sentir com ho narra amb traça i convicció. Per això, qui visiti la mostra trobarà valuosos uns audiovisuals que permetran descobrir tot escoltant. Sense presses de com ho narra, l'Ernest fa entrar en un univers personal i únic que transporta inevitablement en el temps i els molts entorns que ha conegut i escrutat.

Amb una mirada als seus llibres i a algunes de les revistes i articles diversos on hi ha col·laborat, es completa una mostra de la insòlita dedicació, pertinaç i acurada. Som molts els lectors i oients que ens hi hem pogut delectar, entusiasmant-nos-hi sovint. Per això, el que volem en definitiva, és fer un reconeixement més a l'Ernest Costa i desitjar-li que segueixi treballant amb el mateix delit de com ho ha fet fins ara, i que siguin moltes les persones que coneguin la seva feina tan meritòria. La diversitat d'aportacions que ha fet en general i a l'abast dels investigadors o bé només curiosos, es mereixen, sens dubte, aquesta i d'altres accions.

Organitza: Museu Darder de Banyoles, Ajuntament de Banyoles.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Altres actes relacionats

Els bons propòsits de l'any!

Exposicions

Els bons propòsits de l'any!

Lloc: Biblioteca Pública - Banyoles

Data: del 4 al 31 de Gener de 2021

Com cada any, arriba l'any [llegir +]
De:
Fins a:

Televisió

Deixa el teu comentari
La cançó formarà part de la banda sonora d'un capítol de la sèrie d'HBO 'Euphoria' [..]