Concerts a Girona

Passanelles'20

0 vots
Passanelles'20
Passanelles'20

46è Festival Internacional de Música de Cadaqués

Carrer de l'Església, s/n 17488 - Cadaqués

Web oficial
13 de Agost de 2017
Des de 12 €
Horari: 22:00

Lloc: Sa Conca

Orquestra de Cadaqués, Polifònica de Puig-Reig, Cors Cadaqués Canta i Combo Passanelles.

Direcció: Francesc Llongueres.

Passanella: Pedra de pissarra, plana i arrodonida que trobem on els dits dels Pirineus toquen la Mediterrània, preferentment en el massís del Cap de Creus i, més concretament, en el terme de Cadaqués.

És un fet quotidià arribar a la platja, agafar una passanella i intentar fer-la lliscar sobre l'aigua.

Al 1995 l'arquitecte Toni Gironés idea un projecte que transforma els llançaments de passanelles en registres sonors. Sobre la superfície de l'aigua del mar es disposen sèries de boies com si fossin carrils de natació. Aquestes formen una retícula de 40x40m, de divisions desiguals 10x4 i 8x5m, que produei­xen 10 canalitzacions individuals amb l'horitzó com a referència infinita. Tot seguit i de manera imaginària, se sobreposa un pentagrama establint la relació amb la música com a registre acústic, de manera que la distància de la pedra determina el to de la nota i el nú­mero de bots el temps. El sumatori de les diferents sèries de llançaments va configurant una melodia, de les infinites que pot arribar a disposar l'atzar.

D'aquesta manera a una pràctica centenària tan arrelada a Cadaqués, se li dóna dimensió col·lectiva des de fa uns vint anys, convocant als cadaquesencs i visitants a fer series de llançaments anuals per a obtenir els registres sonors, possibilitant que les gairebé mil notes musicals obtingudes entre 1996 i 2015, resul­tat de les passanelles llançades per les gairebé mil persones, siguin transformades en registres acústics que s'han interpretat cada any a la mateixa platja al llarg de les tretze edicions celebrades fins als 2016, cercant el període de "ses minves" en circumstàncies microcli­màtiques diverses i en indrets diferents.

A mitjans de l'any 2014, i de cara al 20è aniversari de la llançada de passanelles al 2016, Toni Gironès li proposa a Francesc Llongueres (músic, compositor i director d'orquestra molt arrelat a Cadaqués), coordinar la transformació dels diferents registres acústics anuals en peces musicals, i unificar-los.

Així doncs, s'encarrega a diferents músics vinculats a Cadaqués, la composició d'una obra musical, agafant com a base cadascun dels 14 registres obtinguts en el llançament de les passanelles.

La Sinfosuite Passanelles '20, és el resultat de la compilació de les diferents obres que en ordre cronològic, el Francesc Llongueres estructura i enllaça mitjançant uns interludis corals provinents del més pro­fund cançoner de Cadaqués. El resultat final, amb la inclusió de totes les passanelles registrades, s'interpretarà a Sa Conca el proper 13 d'Agost, amb la participació de l'Orquestra de Cadaqués, la Polifònica de Puig-Reig, els cors de Cadaqués Canta i el Combo Passanelles format per aquest concert.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: