'60 minuts', el programa que ofereix els millors documentals periodístics, dedicats a l´aprofundiment i l´anàlisi de l´actualitat i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat arreu del món, estrena, demà, a les 22.35, 'Cervera, vila frontera', i recupera 'Tetes noves'.

'Cervera, vila frontera' mostra com la construcció d´una estació de tren internacional ha estat determinant en el caràcter i la història de Cervera. 'Tetes noves' tracta d´esbrinar quines són les opcions que té una persona portadora d´un gen de càncer de mama hereditari.

'Cervera, vila frontera'

La construcció d´una estació de tren internacional, determinant en el caràcter i la història de Cervera

Cervera de la Marenda, poblet rossellonès de pescadors situat al cor d'una petita cala mediterrània a la frontera espanyola, es va convertir en una "ciutat fàbrica" sota l'impuls del desenvolupament industrial i comercial del final del segle XIX. L'arribada del tren i la construcció d'una estació internacional va trasbalsar la vida d'aquest enclavament, amb la diferència d'amplada de les vies espanyoles. Això va suposar un transbordament de passatgers i de mercaderies durant gairebé 80 anys. Aquesta situació serà l'origen d'importants vagues, com les del 1906 - segons algunes fonts, les primeres a França impulsades i protagonitzades per dones -, i de la riquesa de Cervera de la Marenda fins a l'obertura de les fronteres als anys 90 i la intensificació del transport per carretera.

Situat entre els Pirineus i el Mediterrani, la història d´aquest poble tan particular representa el curs social i econòmic del continent europeu al llarg del segle XX. Dirigit per Michel Chinaski. Una coproducció de France Télévisions i Les Productions de la Main Verte

'Tetes noves'

Quines opcions té una persona portadora d´un gen de càncer de mama hereditari? La directora Sacha Polak és portadora del gen hereditari BRCA-1, responsable d´un augment significatiu del risc de desenvolupar càncer de mama i càncer d´ovari. La seva mare va morir de càncer de mama als 29 anys, abans del seu primer aniversari. Durant anys, Sacha ha sabut que és portadora del gen, però no sap quina decisió ha de prendre: s´ha d´operar els pits com a mesura preventiva per reduir al mínim el risc de desenvolupar càncer de mama? Però, i si es treu els pits, que li comportarà perdre la seva feminitat, per no res?

Sacha decideix convertir aquesta recerca personal en una pel·lícula. El resultat és 'Tetes noves' ('New boobs'), un documental en què tracta d´esbrinar quines són les seves opcions. Què li poden oferir uns pits artificials o implants i quines són les experiències de les dones joves que en tenen? Què signifiquen per a elles realment els seus pits? I com impacta aquest recerca en la mateixa Sacha i en la seva parella i la seva família? Una producció de Viking Film.