El Defensor de l'Espectador, Radiooient i Internauta de RTVE, Ángel Nodal, ha sol·licitat a l'Adreça de TVE que faci públics els resultats del 'televot' del programa 'Objectiu Eurovisió', en el qual es va triar a Manel Navarro com a representant d'Espanya en el LXII Festival d'Eurovisió, que va tenir lloc a la capital ucraïnesa, Kíev, els dies 9, 11 i 13 de maig. Fins al moment, no ha rebut una resposta positiva sobre aquest tema.

Segons explica Àngel Nodal en el seu informe d'activitat corresponent al primer trimestre de 2017, recollit per Europa Press, després de l'emissió de la gala 'Objectiu Eurovisió' el passat 11 de febrer la seva oficina ha rebut un total de 537 comunicacions per l'elecció del jurat, el sistema de votació i elecció del representant.

Per il·lustrar aquestes més de 500 queixes, Nodal pren com a exemple la de Miguel, qui exigia "una explicació" davant l'esdevingut en la gala i que "publiquin les bases en les quals s'explica per què el desempat ho fa el jurat per sobre dels espectadors que es gasten gairebé 2 euros per SMS per decidir", entre altres qüestions.

El Defensor de l'Espectador recorda que l'Adreça de TVE va emetre un comunicat explicant el procés, carta que va ser llegida al programa RTVE Respon, però que, segons Ángel Nodal, "no va satisfer a bona part de les persones" que s'havien dirigit a ell.

Respecte a la petició que es facin públics els resultats del 'televoto', el Defensor de l'Espectador veu "raonable que les persones que van ser convidades per la seva televisió pública a participar al programa i van pagar per fer-ho, tinguin dret a conèixer el nombre de vots telefònics que va rebre cadascun dels participants una vegada que es van tancar els telèfons. Un procés que a més va estar supervisat per un notari".

"Després de l'ocorregut, és evident que les bases del concurs no van ser publicitadas adequadament i amb temps suficient. Això va provocar que bona part del públic s'assabentés de les mateixes al moment que es va produir l'empat. Encara que això no pressuposa en absolut que s'incomplissin les normes de la Unió Europea de Radiodifusió o que es produís una manipulació del resultat final per part de TVE, sí ha de servir de reflexió per a properes edicions", ha resolt.

En el comunicat emès per RTVE, la Corporació lamentava les incidències que van entelar la final del programa 'Objectiu Eurovisió' i assegurava que tot el procés d'elecció del representant d'Espanya en el Festival s'havia realitzat d'acord a les normes establertes per la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora de l'esdeveniment.

Apuntava així mateix que el jurat estava format per "tres reconeguts professionals amb criteris independents, representants d'emissores de radi de tres dels majors grups de comunicació" d'Espanya i que "per evidents raons professionals, els presentadors de ràdios musicals solen tenir contacte amb els artistes, cantants i productors musicals".

RTVE afegia que, davant el desempat produït en la gala, el fet que el vot del jurat sigui decisiu "no és alguna cosa extraordinària" i recordava que l'any passat amb l'elecció de Barei com a representant espanyola, els jurat nacional i internacional acumulaven el 60% de representativitat, enfront del 40% del públic. Així, explicava que, en aquesta edició, el pes del públic es va incrementar al 50%, per la qual cosa l'anomenat 'vot de qualitat' es va assignar al jurat, "pràctica molt habitual en altres països".

Finalment, assegurava que els 405 candidats que es van presentar van ser informats i van acceptar les normes establertes que es van fer públiques amb anterioritat a l'inici de cada fase del procés. No obstant això, la corporació agregava que "la majoria dels seguidors d'Eurovisió recolzen el festival i al representant espanyol".