De ‘Top Chef’ es porta el títol de guanyadora, cent mil euros, la publicació d'un receptari i cap amic. A Rakel Cernicharo, propietària del restaurant Karak de València, no li importa, encara que reconeix que li hagués agradat que la batalla per la victòria hagués estat "neta".

"Els companys s'han portat bastant malament, la veritat, però potser per això em sento més orgullosa d'haver guanyat. Em quedo amb Richard Alcayde (Màlaga) i amb Víctor Marcano (Madrid), els únics que no eren capaços de matar a la seva àvia per guanyar el concurs", diu avui en una entrevista amb Efe la cuinera.

Les seves baralles amb la granadina Melissa Herrera han estat el tema de murmuració de les xarxes socials, i Rakel deixa clar que no va haver-hi cap muntatge televisiu, més aviat al contrari: "Va passar tal qual. És més, en aquest cas la televisió ens va fer un gran favor perquè no van treure tot el que hi havia, i hi havia molt més. Però el més important de tot és que per la meva banda tot està perdonat i oblidat".

Reconeix que ho va passar "malament" als primers programes, encara que després es va sentir "més còmoda i tot fluïa" en els seus plats. Així, proves com la del desafiament de l'àvia de Múrcia i les seves patates amb bacallà li van resultar "complicades" i, encara que entén la competitivitat, li hagués agradat "una batalla neta per guanyar".

Es queda amb "l'experiència vital", amb l'aprenentatge i també amb l'orgull d'haver guanyat en la final a Víctor Gutiérrez, més adobat en els fogons i amb un estel Michelin en el restaurant que porta el seu nom a Salamanca: "Que una dona de metre i mitjà guanyi a un estel Michelin està bé", bromeja.

Guanyar la quarta edició de "Top Chef" ha estat també "una meta més" que li fa imposar-se una altra, "treballar més encara" en Karak,que en dos mesos es mudarà de "un local petit de 80 metres quadrats i una cuina de dos metres i mitjà a un altre de 200 metres amb una cuina impressionant", a l'Hotel One Shot Mercat 09 de València.

Enemiga dels encasellaments culinaris, "perquè professionalment evoluciones", sí li agrada la cuina fusió i està més interessada ara en l'alimentació saludable i sostenible, així com en els productes artesans que s'estan perdent, "perquè sembla que la cuina moderna ha oblidat algunes coses".

Això és el que trobarà el comensal de Karak, on disposa de tres menús i diversos complements a preus assequibles, ja que està a favor de "democratitzar la cuina".