Dimarts, 26 de gener, TV3 estrena a 'Sense ficció' el documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu', una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3, rodada entre la tardor i l'hivern del 2015, que narra la proesa d'un equip de socorristes catalans que s'han instal·lat a l'illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides al mar Egeu.

Famílies senceres, amb nadons i avis, es juguen la vida diàriament per arribar a Europa fugint de la barbàrie de Síria, l'Iraq o l'Afganistan. Ho fan travessant els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l'illa de Lesbos en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús després d'haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l'èxode més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària davant la inoperància d'Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han travessat l'Egeu.

Òscar Camps, fil conductor del documental, és l''alma mater' de Proactiva Open Arms, la petita ONG que obre els braços als refugiats.

Ahir se'n va fer una preestrena a Barcelona, amb l'assistència de Jordi Bacaria, director del CIDOB -on es va desenvolupar l'acte-; Joan Salvat, director de 'Sense ficció'; Òscar Camps, director de l'ONG Proactiva Open Arms, i David Fontseca i Arantza Díez, codirectors del documental.

Jordi Bacaria va donar la benvinguda als assistents i es va mostrar especialment satisfet per acollir l'acte: 'Un dels vessants dels CIDOB és contribuir modestament a sensibilitzar sobre el tema dels refugiats tant l'opinió pública com els governs perquè això no passi, i perquè, si passa, s'hi pugui trobar una solució.'

Joan Salvat va reconèixer: 'Estem davant d'una catàstrofe humanitària, i no s'entén com no s'intenta aturar (...) Topem amb el silenci i la impotència, i això és el que explica el documental.' 'La nostra obligació com a televisió pública és posar els temes sobre la taula i aquesta és la nostra intenció. Per això, per a ´60 minuts' estem preparant de cara al març una sèrie de documentals fets per televisions europees que aborden el problema dels refugiats.'

Òscar Camps va donar les gràcies pel fet de tenir la possibilitat d'explicar el que està passant: 'Volem sensibilitzar.' De la iniciativa que els va portar allà va explicar: 'El socorrisme és la nostra feina i quan va acabar la temporada, veient el que passava, vam decidir agafar els diners que teníem i anar-hi.' Es va queixar de la 'nul·la' resposta que han rebut de les administracions i d'altres organitzacions: 'Abans de marxar vam oferir els nostres serveis a l'administració espanyola, a la grega, a Metges sense Fronteres, a Frontex..., i ni tan sols ens van contestar.' I, després d'haver vist el que han aconseguit, es lamenta: 'Si quatre persones, els que vam començar, amb molts pocs diners hem pogut fer això, què podrien fer les administracions?' Camps va donar xifres esfereïdores, com, per exemple, que en un matí poden arribar tres mil refugiats a Lesbos.

Fer aquest documental ha estat una experiència 'professionalment intensa i personalment emotiva', va declarar la codirectora Arantza Díez, que va assegurar que, tot i la duresa del documental, moltes escenes no es van poder fer: 'Jo portava la perxa de so, i, molts cops, la deixava de banda per ajudar a rescatar nens.' Va explicar que el documental 'és el dia a dia del que vam trobar a Lesbos: herois que es juguen la vida per arribar a Europa i herois que els ajuden'.

David Fontseca va explicar que, en saber la feina que feia l'ONG Proactiva Open Arms, van decidir que ho havien d'explicar: 'Tant de bo així puguem obrir els ulls de la gent del nostre entorn perquè vegin el que està passant al costat de casa'.