'60 minuts', el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, el dimecres 16 de desembre a les 23.20, el reportatge 'El que llancem', dirigit per Candida Brady.

Pacífic nord. Un vaixell s'enfronta a la gran taca d'escombraries del Pacífic i als efectes dels residus plàstics en la vida marina. En aquest viatge, veiem com les dioxines de clor i altres contaminants artificials s'adhereixen a aquests fragments de plàstics i són ingerits pels peixos, que n'absorbeixen totes les toxines. La cadena continua amb la ingesta d'aquests peixos quan entren en la cadena alimentària dels humans i s'acumulen en els nostres cossos, juntament amb altres productes químics tòxics. Alhora, l'acceleració de l'escalfament global fon els casquets polars i allibera els vells verins emmagatzemats durant dècades en el gel. 'El que llancem' ('Trashed') posa també en evidència com algunes de les solucions preses poden ser tan aterridores i tòxiques com la mateixa contaminació del mar.

La directora Candida Brady, especialitzada en la problemàtica dels residus i del medi ambient, ha passat més de dos anys investigant i filmant aquest documental. 'Com a asmàtica de tota la vida, sempre m'han interessat els efectes de la contaminació, però va ser la visita a un metge ambientalista el que em va obrir els ulls sobre els efectes directes que té el medi ambient en la nostra salut. I em va salvar la vida'.

L'actor Jeremy Irons fa de guia activista a 'El que llancem', exposant solucions a aquests problemes ambientals urgents: 'Hem fet aquesta pel·lícula perquè hi ha moltes persones que senten que tractar el problema dels residus i la sostenibilitat és una necessitat urgent'. 'Calen, també, solucions urgents més imaginatives i més productives sobre un tema incòmode i compartir aquest compromís incòmode amb tantes comunitats com sigui possible arreu del món. I és aquí on les pel·lícules poden tenir un paper molt important, educant la societat i fent que els temes difícils arribin a com més audiència millor', diu Irons, tot recordant altres pel·lícules, com 'Una veritat incòmode' ('Inconvenient Truth'), d'Al Gore.

El documental ens mostra també algunes solucions que ja s'han posat en marxa, des de persones que han canviat la seva manera de viure fins a experiències de processos de producció sense residus, passant per l'aprovació de lleis antiresidus, que no són solucions definitives, però que són essencials per a un canvi real a l'hora d'afrontar aquesta problemàtica.