Aquest dijous, a les 23.25, l´espai del 33 'El documental' estrena 'La Platja Llarga', l´últim tram de costa verge de Tarragona. Un treball que s´endinsa en la realitat d´aquest petit oasi, en un municipi envoltat d´indústria i que té un dels ports més importants del Mediterrani. Durant vuit anys, la ciutadania es va mobilitzar per preservar aquest espai natural i impedir la construcció d´un passeig Marítim previst pel Ministeri de Medi Ambient. Ariadna Costa Villaró dirigeix el treball.

L´octubre de l´any 2005 es van fer públics els pressupostos del Ministeri de Medi Ambient que preveien la construcció d´un Passeig Marítim i altres equipaments, pàrquings i accessos, a la Platja Llarga, un espai natural que es conservava parcialment verge, únic al litoral de Tarragona. 'La Platja Llarga' recull els vuit anys de lluita per preservar aquesta platja de 2,7 quilòmetres.

En veure els pressupostos publicats a la premsa, Lola Paniagua, la protagonista del documental, va decidir no quedar-se de braços plegats. Va lluitar amb totes les seves forces per aturar el projecte del Passeig Marítim de la Platja Llarga que havia redactat el Ministeri de Medi Ambient l´any 2003. Segons ella, hauria pogut malmetre la platja per sempre. Va crear la Plataforma Ciutadana 'Salvem La Platja Llarga de Tarragona', i, d´aquesta manera, va aconseguir implicar gran part de la ciutadania i d´entitats ecologistes, per tal de pressionar les administracions i així preservar aquest espai natural.

Des del 2005 fins a finals del 2012, la plataforma va dur a terme nombroses accions reivindicatives: va crear una pàgina web, va organitzar recollides de signatures i set cadenes humanes, es va reunir amb l´Ajuntament de Tarragona i va fer arribar al·legacions al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu per modificar el projecte i fer-lo més respectuós amb el medi ambient.

Lola Paniagua ha dedicat gairebé deu anys a aquesta lluita per conscienciar a tothom del gran valor de la Platja Llarga. Ha realitzat una gran feina de sensibilització i pedagogia a la població i les administracions. La seva és la història d´una ciutadana que creia que s´havia de fer alguna cosa per salvar la Platja Llarga del formigó i de les màquines excavadores. Per això el documental comença amb aquesta cita de Ramon Ferré (Els Muntanyans, Torredembarra): "Tothom hi pot posar el seu granet de sorra, començant per allò que té més a prop. Qualsevol actuació, per petita que sigui, és benvinguda".