El 1991, el sistema soviètic es va ensorrar i Rússia havia de fer un gir cap a l'economia de mercat occidental. Va néixer un col·lectiu de professionals de l'apropiació d'empreses privades, els anomenats "saquejadors".

'60 minuts', el programa de reportatges del 33 que cada dimecres emet alguns dels millors treballs periodístics produïts arreu del món sobre temes d´actualitat i de reflexió social, emet el 22 d´abril, a les 23.30, 'Saquejadors'.

Rússia té més diners dels que puguem imaginar. La història de Rússia avança com un carruatge tirat per cavalls salvatges i és escrita per una classe de 'nous russos' rics. Són les persones que 'van guanyar' el joc del capitalisme, en què els guanyadors es fan rics i els perdedors continuen sent pobres.

En l´època de la Unió Soviètica sota el règim comunista, 'negoci' era una paraula lletja i els empresaris eren perseguits. No existia la propietat privada; tot pertanyia a l´Estat. El 1991 tot això va canviar, el sistema soviètic es va ensorrar i va venir la caiguda de l´URSS.

L´economia planificada dels comunistes va ser desballestada i el país es va trobar sense les necessitats més bàsiques cobertes. A les botigues, els prestatges estaven buits. Rússia va creure necessari fer un gir cap a una economia de mercat a l´estil occidental i la privatització ràpida va ser emprada com el principal instrument de canvi. En poc temps, les petites fàbriques, les grans corporacions, les mines i els pous petroliers es van convertir en empreses privades. I van sorgir els propietaris privats individuals.

Però la propietat privada 'de iure' dels recursos i les empreses no va anar acompanyada pels fets. Sempre que hi ha propietaris també n´hi ha d´altres que els volen prendre la propietat. Aproximadament vint mil cases, empreses, fàbriques i terrenys privats russos són víctimes d´atacs hostils cada any a Rússia. Atacs que no duen a terme persones individuals, sinó una societat organitzada.

Aquesta 'empresa' integrada per caps criminals, polítics coneguts, oligarques, policies, jutges i fiscals -coneguts com els 'Raiders' ('Saquejadors')- no cometran cap delicte amb la finalitat de fer-se càrrec d´un negoci lucratiu. El documental ens ofereix una avaluació fascinant del problema amb el seguiment de les víctimes, algunes de les quals són avui empresaris exiliats amb seu a Londres.

Dirigit per Alexander Gentelev i coproduït per Saxonia Entertainment Germany i Sasha Klein Productions amb ZDF/ARTE/IBA.