El programa 'Sense ficció' de TV3 estrena aquest dimarts a la nit 'Barcelona 1962. L'ombra dels Creix', un reportatge amb informació inèdita -com fotografies dels arxius policials i fitxes dels detinguts- al voltant de la manifestació en solidaritat amb les vagues d'Astúries del 1962 i que va acabar amb l'entrada de la policia franquista a l'edifici de la Universitat Central i la detenció de centenars d'estudiants. Alguns d'ells eren Manuel Vázquez Montalbán, Anna Sallés o Pere Puig Bastard i va suposar una condemna de presó i multes a Andreu Mas Colell, Jaume Sobrequés, Dolors Folch, Santiago Ponseti, Joaquim Sempere i Ferran Martorell, entre d'altres.

El reportatge comença explicant la sostracció d'un quadre del dictador Francisco Franco, que presidia el Paranimf de la Facultat de Medicina, a l'Hospital Clínic de Barcelona, per uns estudiants en un clar desafiament a la dictadura; i explica la personalitat de dos policies, els germans Vicente i Antonio Juan Creix, que en aquell moment perseguien els estudiants antifranquistes i utilitzaven la tortura per obtenir confessions. Com a resultat, van poder fer centenar de detencions d'estudiants l'abril del 1962 quan es manifestaven en solidaritat amb les vagues d'Astúries i amb els estudiants acusats de la sostracció del quadre de Franco.

Entre les acusacions que van portar una part d'aquests estudiants davant d'un consell de guerra, hi figura el fet de cantar la cançó 'Asturias patria querida' en solidaritat amb els minaires asturians. Alguns d'aquests estudiants detinguts es van convertir posteriorment en personatges rellevants de la societat catalana.

La documentació bàsica que ha servit per elaborar el programa és absolutament inèdita fins aquest moment i ha estat obtinguda dels arxius de la policia, del Ministeri de l'Interior i dels Tribunals Militars.

"Barcelona 1962. L'ombra dels Creix" és una producció de TV3 amb la col·laboració d'Optim TV, dirigida pel periodista Enric Canals, amb guió d'Enric Canals i Josep Maria Ràfols i realització de Carles Gené.