Tot i que els avenços en el tractament cardíac i cardiovascular han estat molt significatius en els últims anys, les malalties del cor causen la mort d'una de cada quatre persones a Catalunya. Per això, els responsables de La Marató de TV3, dedicada enguany a aquestes malalties, posen el focs en la investigació biomèdica. "M'agrada molt tenir un país que tracti bé les malalties del cor, però jo vull prevenir-les i, per això, cal recerca", ha dit el doctor Antoni Bayés-Genís en la presentació de la 23a edició, que se celebrarà el 14 de desembre. El president de la CCMA, Brauli Duart, ha afirmat que l'èxit de la iniciativa solidària passa per l'"empatia" i la "transparència en la gestió de cada euro".

La Marató de TV3 recaptarà fons per tercera vegada en la seva història per a les malalties coronàries, tot i que en aquesta edició se centrarà exclusivament en l'òrgan del cor. El cap de Cardiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i president de la Societat Catalana de Cardiologia, el doctor Antoni Bayés-Genís, ha afirmat que, tot i els avenços biomèdics, l'afectació de les malalties del cor és "molt alta".

"Sabem millor com tractar la malaltia, però tenim pocs coneixements per a la seva prevenció", ha assenyalat. Bayés-Genís també ha volgut deixar molt clars, però, els passos endavant que ha permès la recerca: "Dels anys guanyats de vida en els darrers 30 anys, set són exclusivament deguts a millores en el tractament cardíac i cardiovascular".

Una "transparència" i "solidaritat" traduïdes en 131 MEUR en 22 anys

El president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de La Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart, ha subratllat "la vocació de servei públic" d'aquesta iniciativa solidària que va començar a caminar el 1992 i ha destacat que està vinculada a conceptes com "participació, mobilització, solidaritat, empatia i transparència en la gestió de cada euro".

Duart ha assenyalat que aquesta transparència ha estat una de les claus per arribar "als nivells d'èxit" del projecte i ha destacat que Catalunya és "líder en solidaritat". "No hi ha cap país al món que, proporcionalment a la seva població, recapti tants diners com ho fa Catalunya amb La Fundació La Marató de TV3", ha remarcat. En les 22 edicions que s'han celebrat, s'han recaptat un total de 131 milions d'euros, que han permès finançar 636 projectes de recerca de diverses malalties greus i sense curació coneguda.

"El batec de la societat" a tot el territori

El periodista i realitzador de televisió Lluís Bernabé, que aquest any s'estrena com a director de La Fundació La Marató de TV3, ha destacat que aquest projecte impulsat per Televisió de Catalunya s'ha convertit al llarg dels anys "en el batec de la societat"; "un cor en què hi cap tothom" i que "funciona molt bé, a través de les paraules, la mobilització i la recaptació, tot i l'època de crisi econòmica".

Des d'aquesta setmana i fins al 14 de desembre, es posa en marxa la campanya de sensibilització social i divulgació de les malalties del cor des del vessant mèdic i humà. En les properes setmanes, es difondrà la campanya gràfica i audiovisual per tot Catalunya i es donaran més de 4.000 conferències als centres educatius.

El programa del 14 de desembre tindrà 15 hores d'emissió en directe i combinarà la divulgació científica, la sensibilització i l'entreteniment amb el doble objectiu de donar a conèixer les malalties del cor i recaptar fons per impulsar-ne la recerca. A més del programa, també són clau les activitats populars que se celebraran a tot el territori per recaptar fons.

Del popular 'I Love NY' a 'Jo estimo La Marató de TV3'

El director de Màrqueting de TV3, Carles Checa, ha presentat el cartell d'aquesta edició de la iniciativa, que proposa una "revisió" del popular lema 'I Love New York' amb el missatge 'Jo estimo La Marató de TV3'. La idea és la "connexió emocional entre aquet país i la seva marató, que va més enllà de la raó", ha apuntat Checa. 'Truca. La investigació respon' és l'eslògan d'enguany. "La resposta de la investigació és altíssima i ha de quedar clar que, de la trucada, en sortiran uns resultats altíssims", ha explicat.

També s'ha presentat el vídeo de divulgació de les malalties del cor, protagonitzat per persones que han patit o que pateixen malalties coronàries, entre les quals el jugador del RCD Espanyol Víctor Álvarez, que es va haver de sotmetre a una operació a la vàlvula aòrtica el 2013. També s'han avançat alguns detalls de l'espot, que se centrarà en el cas real d'un futbolista belga que va salvar la vida gràcies a un desfibril·lador que li havien implantat al cor.