Nou canals de la TDT deixaran d'emetre a partir d'aquest dimarts després de l'ordre del Ministeri d'Indústria per aplicar una sentència del Tribunal Suprem. Es tracta de Xplora, Nitro i La Sexta3 (grup Atresmedia); La Siete i Nueve (de Mediaset); AXN -que emetia a través d'una llicència de Veo-, MTV -que emetia a través d'una llicència de Net- i dos canals de telebotiga, l'un de Veo i l'altre de Net. La retirada dels canals es produirà a causa d'un error en les concessions, ja que no es va fer un concurs per atorgar-les. Mentre els empresaris del sector estan indignats amb la situació, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya celebra el compliment de la sentència.

Els fets es remunten al consell de ministres del 16 de juliol del 2010, quan es va aprovar assignar nou canals nous que s'havien de repartir a Antena 3, Tele 5, Sogecable, La Secta, Veo TV i Net TV. La concessió, però, es va fer sense cap concurs públic i per això l'empresa Infraestructuras y Gestión 2002 SL va portar el cas als tribunals. La justícia va donar-li la raó i el govern espanyol va anunciar al març que acatava la sentència. És per això que, a partir de la mitjanit d'aquest dimarts, deixaran de veure's nou canals de la TDT a tot l'estat espanyol.

La Uteca, l'associació que representa les televisions privades, mostra la seva indignació per la decisió del govern. A través d'un comunicat, l'entitat va manifestar fa uns dies que la sentència del Tribunal Suprem del 27 de novembre del 2012 "reconeix que les televisions privades van complir totes les obligacions que els havien imposat durant la trancisió a la TDT, i que va ser l'administració l'única que va incórrer en errors i carències". És per això que els empresaris consideren que és el govern espanyol el que hauria "d'esmenar els errors anteriors".

"Les lleis s'han de complir i han de ser per a tots igual"

De la seva banda, el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions de Catalunya ha celebrat que es faci efectiu el compliment de la sentència, si bé ha lamentat que hagi trigat un any i mig en fer-se efectiva. "Si es fan lleis, s'han de complir i han de ser per a tots igual", ha remarcat en declaracions a l'ACN el degà de l'ens, Jordi Farré. Per al degà, en aquest cas "el principal beneficiat o perjudicat és l'usuari, no les empreses".