Molts països tenen pastissos i tartes famosos -en anglès pie o cake, torta en italià i a l´Argentina, bolo a Portugal, tarte en francès, terme que ha esdevingut internacional i que penso que en català també cal utilitzar, ja que és un pastís concret-. Als Països Catalans n´hi ha de famosos. La coca de Sant Joan, el tortell, l´ensaïmada, la coca d´albercocs mallorquina, les tortades valencianes, el flaó d´Eivissa i molts altres, com les greixoneres i greixeres balears, normalment amb formatge. A les nostres pastisseries hi trobem deliciosos pastissos de sara, Sant Marc, de nata, crema, trufa, gema, el rus, el bisbalenc... Parlem de pastissos, no de pastes individuals com seria un xuixo o un bracet.

La base dels pastissos pot ser pasta brisa, pâte renversée, brioix, pasta de full, pa de pessic o bescuit... Es poden guarnir amb nata, crema pastissera, xocolata, ametlles i altres fruits secs, fruites -fruits vermells, albercocs, préssecs, prunes, cireres, maduixes-, melmelades -d´albercoc, de mores...-. Ara també se´n fan amb Nutella, moka, etc. Poden tenir ruibarb, carbassa, pastanaga...

La més universal de totes les tartes, segurament és la de poma. És famosa la dels Estats Units, però es fa en molts d´altres països. Una variant és la Tarte Tatin, de la família de les tartes renversées. Aquestes es fan amb una base especial anomenada génoise, i també amb un motllo especial, i es guarneixen amb fruites -pomes, cireres, maduixes...- i nata. Particularment bo és el París Brest -de forma rodona o rectangular-, amb pasta de profiteroles, ametlles, mantega, moka... A París hi havia una pastisseria, de la qual no recordo el nom, on el feien boníssim.

Un altra pastís famós és el Clafotís occità -Clafoutis en francès-, fet amb cireres amb pinyol. En altres països com Alemanya, Àustria, etc. hi ha pastissos i tartes amb cireres, i a Catalunya una coca amb cireres -és típica de Reus-.

Ja que estem en terres germàniques, aquí hi ha una gran quantitat de famosos pastissos. Pastís de la Selva Negra (amb cireres i xocolata) i la famosa tarta Sacher de Viena, el Kugelhopf -dit també Gugelhupf i altres noms, segons es tracti d´Alsàcia, del sud d´Alemanya , d´Àustria o de la República txeca-. També d´Àustria, Alemanya i l´est d´Europa, tenim el braç farcit amb pomes i fruits secs dit Strufel, la Linzer tarte, el pastís Esterházy, en honor a un noble hongarès, i molts d´altres, com podem veure a les luxoses cafeteries de Viena, i també de Budapest i on, al voltant d´un cafè, hi he xalat d´allò més.

D´Itàlia tenim el Panettone -que s´ha fet quasi universal-, el Pandoro, la Cassata napolitata i molts pastissos regionals, com la Pignolata siciliana.

Al Regne Unit destaquen els púdings, entre ells el Plum pudding, el Marble cake, el pastís de maduixes i nata -que agradava molt a la reina Victòria-i d´altres. Aquests pastissos també es troben als països escandinaus.

De Galícia és famosa la Tarta de Santiago, semblant al Bolo de améndoas de Portugal. Aquí també es fa el Pâo de ló, un dels pans de pessic més delicats que he menjat mai. El de A Suiça, a la praça do Rossio, particularment, era excepcional, i en les meves estances a Lisbona no me´l perdia mai. Però abans era més bo, ja que el feien un uns motllos de terrissa que s´exposaven al cafè, després substituïts per motllos convencionals. Al País Basc hi ha la delicada Pantxineta feta amb pasta de full i ametlles, que pot recordar un Milfulls. També recordo amb gust la deliciosa Crostada de Sòria i algun pastís de Lleó o de Toledo -el de massapà que fan en una pastisseria de Zocodover és excepcional-.

De la pastisseria oriental cal recordar la deliciosa Baklava, amb pasta filo i fruits secs, molt dolça, i alguns pastissos algerians, segurament d´inspiració francesa, valenciana i mallorquina (en efecte, a Alger hi vaig veure un forn -ja tancat- que es deia «La mallorquina»).

Al Japó es fan delicats pans de pessic -Kastera-, però de procedència occidental. També fan pastissos de formatge, molt fins i flonjos.

Als Estats Units hi ha molts pastissos: el Cheese cake de Nova York, les tartes de poma, de fruits vermells, de carbassa, la de llimona del Carib a Florida -que a mi m´agradava menjar amb un cafè- i tantes d´altres.

A Austràlia i a nova Zelanda hi ha la tarta Pavlova, a base de merenga, que retrobem a Portugal (Molotov).

Notem que hi ha pastissos que s´han dedicat a grans personats: la sara, a Sara Bernardt; el de maduixes i nata a la reina Victòria, la Tarte tropézienne, dedicada a Brigitte Bardot, la Pavlova, dedicada a la ballarina russa, o el Kardinalschitten alemany -llesques de cardenal-.