El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat aquest divendres la inscripció de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre europeu de denominacions i indicacions geogràfiques protegides. D'aquesta manera culmina un procés que s'ha allargat durant anys i la propera collita d'aquestes mongetes garrotxines ja es podrà comercialitzar sota aquest segell de qualitat. Els consumidors podran reconèixer-ho perquè els envasos estaran identificats amb el logotip europeu de la DOP i la imatge pròpia de la denominació d'origen gironina. Els Fesols de Santa Pau, que es van començar a conrear al segle XVIII, són el 20è producte català que aconsegueix aquest distintiu.

Des del Departament d'Agricultura assenyalen que la propera collita ja es comercialitzarà emparada sota la Denominació d'Origen Protegida i s'espera que això serveixi com a element valoritzador dels productes locals, de la cuina volcànica de la Garrotxa i del turisme gastronòmic d'aquesta zona gironina. Al mateix temps, és una mostra més de l'aposta del Departament per les produccions agroalimentàries catalanes de qualitat.

Tal i com es detalla en el document inscrit dins del Diari Oficial de la Unió Europea, els Fesols de Santa Pau són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre els 18 i 30 grams per 100 llavors. S'hi inclouen dins del registre aquelles mongetes plantades als termes municipals de Santa Pau (el nucli principal de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts.

El fet que es conreïn en terra volcànica és un dels trets diferencials que marquen el gust d'aquests fesols. Tenen un alt contingut proteínic i un sabor suau. La DOP protegeix així les llavors de fesol de les varietat tradicionals tavella brisa, setsetmanera i gra petit, seques o cuites i en conserva. Tal i com s'esmenta al registre no es permet la utilització de cap tipus d'additiu ni conservant si es vol estar dins dels paràmetres per ser distingit amb el títol de Denominació d'Origen Protegida i cal que siguin conreats i elaborats tal i com marquen els mètodes tradicionals i registrats.

En total, hi ha 20 productes catalans que tenen el distintiu de DOP. El darrer en inscriure's al registre va ser l'oli de l'Empordà que va aconseguir el segell de proteció el passat mes de març. També hi consta el pa de Pagès Català (IGP), l'arròs del Delta de l'Ebre, el formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, a pera de Lleida o els panellets que estan dins de l'àmbit d'Especialitat Tradicional Garantida. En àmbit espanyol hi ha uns 180 aliments que tenen el distintiu de DOP i, en total, a Europa són gairebé 1.300.

La sol·licitud per incloure els fesols de Santa Pau al registre de la UE es va publicar el passat 3 de març al Diari Oficial de la UE i ara, la Comissió, ha aprovat la sol·licitud i la nova DOP gironina ja és una realitat.