El mapa digital de recursos de Roses, projecte finalista dels Premios Somos Digital de 2024

La iniciativa promoguda per Creu Roja, s’ha posat en valor en la categoria d’Inclusió social

Un grup de joves dissenya i desenvolupa QRoses, fruit d'un taller d'alfabetització digital

Els promotors del projecte QRoses.

Els promotors del projecte QRoses. / Empordà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

El projecte QRoses mapa digital de recursos de Roses, promogut per Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries amb la col·laboració de Dipsalut, ha quedat finalista en la categoria d’Inclusió Social dels Premios Somos Digital 2024 d’àmbit estatal.

El projecte neix des de Creu Roja Roses l’any 2022 quan va realitzar uns tallers d’alfabetització digital amb alumnes de 6è de primària per millorar les seves habilitats digitals. Després d’haver superat aquests tallers, un grup de joves dissenya i desenvolupa QRoses, un mapa digital comunitari que té l’objectiu de donar a conèixer i mostrar les entitats, els equipaments i els recursos bàsics de la ciutat als seus habitants, especialment, a grups en risc d’exclusió social. El mapa conté codis QR que enllacen a uns vídeos en els quals s’expliquen els serveis que es fan i ofereixen en cada recurs, entre altres dades rellevants. Així doncs, els alumnes donen resposta a una problemàtica real respecte als coneixements que els habitants tenen sobre els serveis que s’ofereixen en el seu municipi, alhora que posen en pràctica nous coneixements digitals adquirits i coneixen les entitats i institucions de la seva ciutat. Aquesta proposta educativa s’emmarca sota la metodologia Aps (Aprenentatge- Servei), en la qual es combinen processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat treballant les necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Satisfets de la feina feta

Amb tot el material recollit, van aprendre molt durant aquest procés i fa un mes van presentar aquestes idees al concurs: «Sorprenentment, hem estat seleccionats com a finalistes en una categoria molt important: la inclusió digital. Aquests premis són en l’àmbit estatal, cosa que ens fa sentir molt orgullosos de la feina feta» manifesten des de l’Oficina local de Creu Roja de Roses-Castelló d’Empúries.

Els Premis Somos Digital tenen com a objectiu reconèixer aquelles iniciatives, persones i organitzacions en l’àmbit nacional que desenvolupen accions de transformació digital i millora de les competències digitals de la ciutadania, reduint la bretxa digital i empoderant la societat a través de l’ús d’internet i la tecnologia.

Els premis van ser lliurats a Torremolinos (Màlaga), el 25 d’abril amb la presència dels guanyadors de cada categoria. En la d’Inclusió Social va resultar guanyador AutenTICas, un programa de capacitació i formació digital adreçat a les dones d’Extremadura.