El voluntariat s’activa per protegir la fauna salvatge al cor dels Aiguamolls de l'Empordà

L’APNAE coordina el servei i fa una crida a la participació ciutadana durant la campanya d'estiu

La seva tasca és d’un gran valor en una època en què s’incrementa el nombre d’ingressos de forma extraordinària

Una voluntària del centre en l'alliberació d'un xoriguer

Una voluntària del centre en l'alliberació d'un xoriguer / Empordà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà torna a apostar pel voluntariat aquest any 2024 fent una crida a totes les persones que vulguin fer del treball amb animals un pilar del seu temps lliure. Des del 2022, l’APNAE, Associació dels Amics dels Aiguamolls de l’Empordà, és la coordinadora del voluntariat, del centre, que malgrat tenir unes dimensions mitjanes, a l’estiu té un increment considerable d’ingressos de fauna per diferents motius. Durant el 2023 el centre ha comptat amb la col·laboració de 7 persones voluntàries al llarg de l’any, i es van organitzar 6 activitats d’alliberament de fauna obertes al públic en col·laboració entre el centre i l’associació. La dedicació i el compromís requerit és d’un mínim de dos dies a la setmana i cinc hores per jornada.

Les persones interessades a presentar una sol·licitud per fer voluntariat i tasques de suport a l’equip de veterinaris i professionals del Centre durant un voluntariat de curta durada els mesos d'estiu pot fer-ho omplint el següent formulari de sol·licitudfins al 31 de març.

Situat al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, al centre hi ingressen exemplars de fauna d’arreu de l’Empordà i de comarques gironines. Hi ingressen anualment al voltant de 2.000 individus de fauna salvatge, principalment aus com els pardals, falciots, orenetes o aus rapinyaires, però també mamífers com eriçons, llúdrigues o ratpenats, i també rèptils i amfibis.

És un privilegi el fet d’estar situats al Parc, ja que és un ambient tranquil on poder veure la fauna al seu entorn natural"

Manuela Pinto

— Voluntària

La Manuela Pinto és una gironina de vint-i-vuit anys que va començar a col·laborar com a voluntària el maig de l’any passat. Va arribar al centre després de formar-se com a rehabilitadora de fauna i especialitzar-se en animals exòtics i salvatges. Per la Manuela és un privilegi el fet d’estar situats al Parc, ja que és un ambient tranquil on poder veure la fauna al seu entorn natural: «m’agrada molt treballar amb animals, és la meva feina ideal». Dos cops per setmana assisteix al centre de fauna dels Aiguamolls i s’encarrega de netejar les instal·lacions dels animals, a més d’alimentar, pesar i, en definitiva, col·laborar amb el manteniment del centre. El voluntariat també participa en activitats d’alliberament de fauna, en què es dona a conèixer a la ciutadania i les escoles la tasca que realitzen als centres i finalitza el viatge dels animals que ingressen, retornant al seu entorn natural després d’haver-se recuperat. Sobre l’experiència afirma: «És molt enriquidora per poder prendre, alhora que ajudes amb el teu temps a un projecte molt bonic».

91 persones s’impliquen en donar suport als professionals

Durant el 2023, s’ha desenvolupat el Programa de voluntariat als centres de fauna salvatge de Vallcalent, Torreferrussa i Aiguamolls de l’Empordà, centres gestionats per la Generalitat de Catalunya i que actualment acullen persones voluntàries. Durant l’any passat, un total de 231 persones es van mostrar interessades en fer voluntariat als centres de fauna salvatge gestionats per la Generalitat de Catalunya, però d’aquestes, se n’han pogut acollir 86, que, sumats als voluntaris actius de l’any anterior, sumen un total de 91 persones les que han col·laborat com a voluntàries al llarg del 2023. Es tracta d'na tasca indispensable per complementar les feines que realitzen els professionals dels centres de fauna, acollint milers d’exemplars de fauna autòctona, recuperant-los i alliberant-los de nou al seu medi natural.