Fent gala d'aquest minimalisme extrem que caracteritza l'última pel·lícula de Christopher Nolan, 'Dunquerke', les últimes paraules del seu director han anat molt més enllà. I és que, malgrat comptar amb escassos diàlegs i desenvolupar-se en pocs escenaris, la idea inicial de Nolan era la de rodar tot el film sense guió.

Tal com va confirmar en una entrevista que li va realitzar el seu germà Jonathan Nolan i que recull The Hollywood Reporter, el director de pel·lícules com 'El truco final' o 'Origen' afirma que va arribar "a un punt en el que vaig entendre l'abast i el moviment i la història del que volia que la pel·lícula abordés, perquè és una geografia molt simple ".

Pel que sembla, el cineasta es va veure tan immers en els detalls de 'Dunquerke' durant el procés de producció, que es va plantejar la idea d'iniciar el rodatge amb un mètode lliure de seqüències de comandament. És a dir, sense guió. "Jo vaig dir", explica Nolan al seu germà, "no vull un guió, perquè només vull mostrar-ho. És gairebé com si ho volgués posar dins de l'escena, en la pel·lícula".

Una idea totalment anormal per al director i escriptor, per exemple, de 'Interstellar' o 'Memento', films que depenen per sobretot dels diàlegs. No obstant això, semblava que 'Dunquerke' necessitava d'un Nolan que ningú havia vist fins ara. Ell ho explica així: "vaig sentir que d'aquesta manera dominava".

No obstant això, per fortuna o per desgràcia, els productors de 'Dunquerke' no van trigar a treure-li la idea del cap. En particular, la seva esposa Emma. "Em va mirar com si estigués una mica boig i vaig pensar que, d'acord, això realment no funcionarà", relata Nolan. I, al final, va accedir. Malgrat tot, el guió de 'Dunquerke' és, amb 76 pàgines, és dels més curts de tots els escrit per Nolan.