Després de guanyar-se la crítica i recaptar 50 milions de dòlars en el seu debut mundial, liderant la taquilla espanyola amb 1,6 milions d'euros en el cap de setmana de la seva estrena, pràcticament tothom s'ha rendit a l'última pel·lícula de Christopher Nolan, Dunkerque.

Però les lloances prenen una dimensió especial quan arriben per boca d'algú que va viure en primera persona aquell miraculós rescat que va tenir lloc durant la Segona Guerra Mundial.

Ken Sturdy, un veterà de la Segona Guerra Mundial d'origen canadenc va participar en els rescats de les tropes aliades durant la Batalla de Dunkerque. Amb 20 anys d'edat va servir com guardavies a la Marina Reial de la Gran Bretanya i, com tants altres joves de la seva generació, va ser cridat a files per socórrer als més de 300.000 soldats aliats als que l'exèrcit alemany va assetjar a la ciutat costanera de Dunkerque.

"Mai vaig pensar que tornaria a veure-ho, va ser com tornar a ser-hi", ha reconegut Sturdy en declaracions a Global News després d'acudir a visionar la pel·lícula a un cinema de Calgary, Canadà. Dunkerque és la pel·lícula de menor durada de les que ha dirigit Nolan després de Following, la seva òpera prima, i en la mateixa no existeixen molts diàlegs entre els protagonistes. Però per Sturdy, de 97 anys, la pel·lícula "no necessita de molts diàlegs perquè explica la història de forma visual i ho fa molt real".

Dunkerque narra un episodi de la Segona Guerra Mundial desconegut per a gran part del públic fora de Gran Bretanya, motiu pel qual Warner va dubtar sobre finançar el projecte, i ja no hi ha molts testimonis d'aquells esdeveniments. Per això, les paraules de Sturdy potser siguin la millor crítica d'entre totes amb les que ha comptat fins ara el film de Nolan.

Segons Sturdy, ell "estava en un d'aquests bots que treien als soldats de l'aigua", ajudant-los a arribar els vaixells que esperaven lluny del caos de la platja. D'entre tots, més de 68.000 militars aliats van ser capturats o assassinats per les tropes nazis, entre ells amics del canadenc Sturdy, que fins i tot arriba a veure'ls reflectits en els protagonistes de la pel·lícula.

"Després d'aquests esdeveniments vaig anar en els combois de l'Atlàntic Nord", però per llavors "havia perdut a tants dels meus amics ... Un d'ells no va ser assassinat a la platja. El van conduir fins a Polònia. Va passar cinc anys en un camp alemany de presoners ", explica un Sturdy que va rebre mostres d'afecte i respecte de la resta d'espectadors que van acudir aquella tarda també al cinema.

Dunkerque està protagonitzada per Fionn Whitehead, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Tom Hardy, Cillian Murphy, Barry Keoghan i Harry Styles, entre d'altres. El capítol de la història en què es basa la pel·lícula sembla tan increïble que va passar als llibres amb el nom del miracle de Dunkerque. Un miracle del que avui encara queden testimonis amb vida.