La directora barcelonina Elena Martín estrena aquest divendres la seva òpera prima 'Júlia ist' (Lastor Media, Antaviana Films i la UPF) que va ser la gran triomfadora a la secció paral·lela Zonazine del Festival de Màlaga del 2017 on va guanyar amb la seva òpera prima la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i la millor direcció. La cinta de la protagonista de 'Les amigues de l'Àgata' narra el viatge d'una estudiant catalana d'arquitectura que decideix anar d'Erasmus a Berlín. En una entrevista a l'ACN, Elena Martín ha explicat que la cinta "és un viatge iniciàtic i representa la primera vegada que la protagonista ha de prendre decisions per si mateixa i que es troba lluny dels seus referents i s'ha d'enfrontar a aquesta buidor i desubicació".

La directora de 'Julia ist', Elena Martín, és també la protagonista d'aquesta història, qui es posa a la pell de la Júlia, una estudiant d'arquitectura que decideix anar d'Erasmus a Berlín, marxant per primera vegada de casa dels seus pares. La ciutat, freda i gris, on es desenvolupa aquest drama, li dona una benvinguda més gèlida del que ella s'esperava i confronta les seves expectatives amb la realitat. La seva situació sembla estar molt allunyada d'aquella nova vida que imaginava des de les aules de la Universitat de Barcelona.

Martín ha declarat que el personatge principal a nivell de caràcter està allunyat d'ella, a vegades però, ha admès, durant el procés va dubtar de si hauria estat millor que s'acostés més a ella. "D'alguna forma, el recorregut emocional és bastant autobiogràfic, basat en la nostra experiència, però els fets concrets i conflictes són ficcionats, perquè havíem de trobar aquesta estructura que permetés que aquest viatge que era intern sortís a la superfície i no ens podíem només agafar a les nostres experiències perquè podien quedar diluïdes i poc concretes". I és que Elena Martín va fer el seu ERASMUS també a Berlín i tenia informació i eines per retratar la ciutat i la gent. "Els actors que hi surten són amics que vaig fer en el meu ERASMUS fent teatre", ha afegit.

Sortir de la zona de confort

La directora de 'Júlia ist' ha explicat que la protagonista de la cinta viu en una zona de confort amb una família protectora i arriba a Berlín, que "és una ciutat amb molt moviment i molta vida, i és una més i ningú té perquè mirar-la i ella es deixa anar per trobar la seva posició nova".

La pel·lícula és el resultat d'un treball final de grau de Comunicació Audiovisual de la Pompeu Fabra de quatre estudiants, entre els quals hi havia Elena Martín. El projecte, com ha explicat, va ser col·laboratiu en el sentit que els actors i caps de departament van aportar el seu punt de vista i els seus amics músics els van cedir música pel film. De fet, la música és molt important a 'Júlia ist' perquè a Berlín hi ha "molts concerts, moltes jams, molts festivals i havíem volgut mantenir l'atmosfera musical de la ciutat".

El procés de 'Julia ist' ha durat tres anys i Martín ha recordat que el passi pel Festival de Màlaga "va ser brutal" perquè van guanyar premis com la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i la millor direcció a la secció paral·lela Zonazine. "Va ser increïble perquè un porta molt temps tancat en el projecte i perd la perspectiva i quan veus que hi ha gent que connecta amb el film va ser una experiència molt maca". La cinta també es va projectar pel Festival D'A de Barcelona.